În această dimineaţă, înaintea clopoţelului de deschidere, BVB a publicat un comunicat al Azomureş prin care compania anunţa că acţionarii săi majoritari – Eurofert şi Azomureş Holdings –, deţinători ai 75,88% din capitalul social, sunt în negocieri relativ avansate cu grupul de companii Ameropa. Azomureş menţiona că negocierile „s-ar putea finaliza sau nu prin preluarea de către Grupul Ameropa a controlului asupra Eurofert şi Azomureş Holdings.

Câştig de 41 milioane euro într-o zi

 Pentru o scurtă perioadă, acţiunile Azomureş au fost suspendate de la tranzacţionare, timp în care, văzând interesul în creştere pentru aceste titluri, conducerea BVB a extins limita de variaţie maximă de la +/-15% la +/-25%.

După doar 20 de minute, pe fondul lipsei de vânzători la plus 25%, mai exact la ora 10.39, BVB anunţa o nouă extindere a limitei de variaţie, până la 35%.

Nici aceasta nu s-a dovedit suficientă pentru piaţă, astfel că BVB a decis să vină cu a treia extindere, până la 40%, la ora 11.09.

Imediat revenite la tranzacţionare, acţiunile Azomureş au crescut cu maximul permis, de 40%, până la cotaţia de 1,1780 lei/acţiune. Treptat, avansul s-a redus spre 30%, pentru ca de la ora 13.22 până la finalul şedinţei acţiunile să se transfere doar la plus 40%, pe o piaţă fără vânzători.

Dacă înainte de sesiunea de luni, Azomureş avea o capitalizare de 442 milioane lei (102 milioane euro), după avansul fulminant valoarea de piaţă a companiei a urcat cu 41 milioane euro, până la 619,7 milioane lei (143,3 milioane euro). Tranzacţii de azi au totalizat însă doar 2,7 milioane lei, pe fondul transferării a mai puţin de 0,5% din capitalul social.

Creşterea puternică a titlurilor Azomureş a fost determinată de investitori în speranţa că, odată preluat controlul Azomureş, cei de la Ameropa vor fi obligaţi să vină cu o ofertă de preluare a tuturor acţiunilor din piaţă şi astfel aceştia ar putea obţine un preţ bun. Rămâne de văzut la ce preţ s-ar putea încheia tranzacţia cu Ameropa, dacă se va încheia. În cazul unui rezultat negativ al negocierilor, acţiunile Azomureş ar putea suferi deprecieri dramatice.

Azomureş a obţinut până de curând profituri record, în special beneficiind de avantajul procesării îngrăşămintelor cu un gaz mult mai ieftin decât cel importat de la ruşi, adică la preţ de intern. Totuşi, de anul acesta, combinatele nu vor mai beneficia de astfel de facilităţi în ceea ce priveşte gazul, astfel că acest avantaj trebuie compensat prin creşterea prezenţei pe pieţele externe.

Cine e Ameropa

Traderul de îngrăşăminte şi cereale Ameropa este prezent de ceva ani (din 2008) pe piaţa românească, dintre companiile listate controlând Comcereal Constanţa (CCRL), tranzacţionată pe segmentul Rasdaq al BVB. La finalul lunii iunie 2011, Ameropa Holding AG Binningen ajunsese să controleze peste 96% din acţiunile Comcereal Constanţa şi a recurs chiar la schimbarea denumirii companie,i în Ameropa Grains Constanţa.

Din 11 octombrie 2011, cei de la Ameropa au lansat, conform legii, o ofertă de preluare a restului de acţiuni din piaţă ale fostei Comcereal Constanţa. Oferta s-a încheiat azi, 31 octombrie, cei de la Ameropa reuşind să achiziţioneze încă 0,49% din titlurile companiei.

Oricum, pentru preluarea Azomureş cei de la Ameropa au nevoie de aprobarea supraveghetorilor pieţei, întrucât este vorba de o concentrare pe piaţă.