Cât economisesc americanii ca să devină milionari la bătrâneţe

Când vine vorba de pensie, majoritatea americanilor se îndoiesc că au pus suficient de-o parte pentru bătrâneţe. Potrivit unui sondaj realizat de AP-CNBC, prezentat de CNBC, 31% din americani cred că au nevoie de economii cuprinse între 100.000 şi 500.000 de dolari dacă se pensionează în acest an, aşa încât să se asigure că vor trăi confortabil la bătrâneţe, iar 22% cred că au nevoie de minim un milion de dolari pentru un trai confortabil.

Doar o cincime dintre respondenţi cred că averea lor va însuma un milion de dolari în următorii zece ani.

Însă, pe fondul crizei, numărul milionarilor americani a fost în creştere, iar Statele Unite ale Americii au nu mai puţin de 10 milioane de familii care deţin o avere de peste un million de dolari.

În ciuda crizei economice mondiale, un studiu realizat de compania Delloitte şi publicat în luna mai relevă că numărul familiilor care deţin o avere de peste un milion de dolari se va dubla la 20,5 milioane în 2020, aceştia urmând să aibă o valoare însumată a averii de 87 de trilioane de dolari, faţă de 39 de trilioane în 2011.

Banii produc alţi bani, dar poate fi dificil să faci profit în aceste condiţii dificile de piaţă. Şase din zece persoane chestionate (respectiv un procent de 62%) spun că au devenit mai puţin încrezători în privinţa investiţiilor, luând în calcul volatilitatea crescută de la nivelul pieţelor.

Realitatea este însă că investitorii care şi-au menţinut plasamentele şi nu şi-au retras banii de pe pieţe în ultimul timp, au procedat foarte bine. În ciuda scăderii cu 8% a cotaţiilor de la mijlocul lui iulie până acum, indicele S&P 500 indică o creştere de peste 8% în ultimele 12 luni.

În cât timp devine un american milionar?

Dacă începi cu o investiţie de circa 10.000 de dolari, iar portofoliul creşte cu cinci procente pe an, iată câţi bani trebuie să pui de-o parte pentru a ajunge la o avere de un milion de dolari, la vârsta de 70 de ani, potrivit caculelor portalului Bankrate.com:

– dacă ai 25 de ani, trebuie să economiseşti lunar 450 de dolari, adică 15 dolari pe zi.
– dacă ai 35 de ani, trebuie să economiseşti 1.350 de dolari pe lună,
– dacă ai 45 de ani trebuie să ecănomiseşti 1.700 de dolari pe lună,
– dacă ai 55 de ani, trebuie să economiseşti 4.000 de dolari pe lună (desigur, luând în calcul rata estimată a inflaţiei, milionul de dolari economisit va valora doar cât 642.000 de dolari din prezent).
In 2010, salariul mediu brut în SUA era de circa 2.600 de dolari.
În România, salariul mediu brut a fost în iulie de 2.027 de lei (625 de dolari), iar cel net 1.471 de lei, respectiv 460 de dolari bani care, de regulă, sunt dirijați integral spre satisfacerea nevoilor curente.