Potrivit unui studiu publicat marți de British Medical Journal, coronavirusul se menţine în ţesutul pulmonar al pacienţilor o perioadă mai lungă de timp, cu până la o săptămână. Acest lucru se întâmplă în cazul în care aceştia dezvoltă forma gravă a bolii, relatează Press Association, citată de agerpres.
O analiză efectuată pe 96 de pacienţi cu coronavirus din China a relevat faptul că particulele virale persistă o perioadă mai lungă şi ating vârful mai târziu în cazul persoanelor cu forma gravă a bolii, comparativ cu cele care au o formă mai uşoară.
Bărbați sunt mai predispuși decât femeile
Totodată, se pare că virusul rezistă o perioadă mai lungă în corpul pacienţilor de sex masculin şi al celor cu vârste peste 60 de ani, conform studiului.
Cercetătorii au estimat încărcătura virală – numărul de particule de virus – din peste 3.000 de probe colectate de la pacienţi infectaţi internaţi într-un spital din provincia chineză Zhejiang între 19 ianuarie şi 20 martie. Cu cât încărcătura virală este mai mare, cu atât mai multe particule de virus pot fi eliberate când persoana infectată expiră sau tuşeşte.
De asemenea, din probele recoltate de la pacienți cu forme grave de coronavirus, cercetătorii au descoperit că durata de viaţă medie a virusului a fost de 21 de zile, comparativ cu 14 zile la persoanele cu forma uşoară.
Numărul particulelor virale a atins vârful în a doua săptămână de la debutul bolii în rândul pacienţilor care au dezvoltat forma uşoară a bolii. Însă analiza probelor respiratorii recoltate de la pacienţii cu forma gravă a dezvăluit că încărcătura virală s-a menţinut la niveluri ridicate şi în a treia săptămână.
Studiul a demonstrat că durata de viaţă medie a virusului a fost mai ridicată în probele prelevate din materii fecale, respectiv de 22 de zile, comparativ cu 18 zile în ţesutul pulmonar şi 16 zile în sânge.
În final, concluziile studiului, al cărui autor principal a fost profesor Tingbo Liang de la Primul Spital Afiliat şi facultatea de medicină din cadrul Universităţii Zhejiang, evidenţiază importanţa efectuării unui management strict în fiecare etapă a bolii grave pentru a preveni răspândirea coronavirusului.