DEZBATEREA S-A INCHEIAT
Situaţia pe piaţa imobiliară din România este tot mai complicată pe zi ce trece. Oferte există din belşug, însă cei interesaţi să cumpere rămân în expectativă. De altfel, specialiştii îi sfătuiesc pe cei care dispun de bani cash să nu se grăbească la achiziţii, în ciuda ieftinirilor din ultima perioadă.
Preţurile locuinţelor s-au intors deja la valorile afişate în anii 2004-2005, dar încă mai este loc de ieftinire, ne sfătuiesc aceştia. Un nou val de scădere a preţurilor este preconizat sa vina la toamnă, odata cu declanşarea executărilor silite la scară mai largă.
Capital.ro te invită la dezbaterea cu tema „Cât să mai aştept pentru a prinde marele chilipir?”, unde va fi invitat să răspună întrebărilor tale Valentin Ilie, director executiv şi acţionar al Coldwell Banker Affiliates of Romania.
Întâlnirea, care va fi moderată de un redactor Capital, va avea loc joi, 8 iulie, cu incepere de la ora 12.00.
Puteţi folosiţi sistemul de comentarii de pe capital.ro pentru a ne trimite întrebările, iar acestea vor fi publicate atunci când dezbaterea va lua startul.
Discuţia va fi moderată şi nu vor fi publicate comentariile care conţin un limbaj vulgar sau care nu au legătură cu tema abordată.
Întrebari puse de cititorii capital.ro:
Intrebare: Ce parerea aveti de raportul relativ redus de preturi intre zonele considerate „de lux” ale capitalei si cartierele marginase ? Toti comentatorii se axeaza pe notiunea de „pret corect”, uniform pe Bucuresti, fara a face distintie intre zone. Este normal ca raportul de preturi intre Primaverii si Rahova, la calitate/suprafata/vechime similare sa fie undeva intre 2:1 si 3:1 ? Daca nu, ne putem astepta la un reviriment puternic pe piata de lux dupa criza ? Se poate vorbi cu adevarat de zone de lux in Bucuresti ?
Valentin Ilie: Luxul/proprietatea de lux si subiectul lux in general este greu de estimat. De obicei prprietatile de lux pot sfida orice calcul elementar cu privite investitie vs. pret de vanzare. in cazul luxului dezvoltatorul cauta sa „satisfaca” cele mai nastrusnice dorinte ale unuii eventual client iar pt intuitia lui va fi premiat cu un pret astronomic, sau penalizat cu un raport gen 2:1 sau 3:1 Este un subiect interesant si greu de abordat aici. Daca doriti ma puteti contacta prin moderator.
Intrebare: Credeti ca o investitie imobiliara ne poate proteja de inflatia care va veni (si nu ma refer numai la cea pe leu) in urmatorii 5 ani?
Valentin Ilie: Nu va pot raspunde la acesta intrebare. Este periculos sa va recomand ce se va intampla in 5 ani. Va pot spune doar ca pt investitori, proprietatea a ramans in topul preferitelor cu privire la siguranta.
Intrebare: Eu preconizez ca sfarsitul acestui an ne va readuce cu picioarele pe pamant iar preturile imobilelor vor fi cele din anii 2005-2006 ( in jur de 500 Euro cu TVA / mp apartament vechi de cartier mediu (Drumul Taberei, Titan etc ) eventual cateva procente in plus pentru imbunatatiri… si 700 Euro cu TVA pentru proiectele noi situate in aceleasi zone (acestea fiind de regula mai prost pozitionate intrucat s-au implantat dupa mai bine de 20/30 de ani intr-un plan urbanistic prevazut pentru secolul trecut…). Chiar daca pozitia in care va aflati nu va permite astfel de estimari, considerati ca sunt departe de realitate ?
Valentin Ilie: Mi-as dori sincer sa ajungem acolo, pentru ca acolo sunt veniturile clientilor nostri cumparatori. Din pacate oferta este asa cum o stim cu totii, iar vanzatorii nu vor neaparat sa inteleaga mecanismul si calculul din spatele venituri vs. cat putem plati. Pt a va raspunde la intrebare, nu cred ca in acest an apartamentele de 2 camere in Drumul Taberei vor ajunge la 25.000 Euro.
Intrebare: Putem, dupa opinia dumneavoastra, vorbi de o piata libera a imobiliarelor ?
Valentin Ilie: Piata libera nu este neaparat si perfecta. cel care detine proprietatea este LIBER sa fixeze pretul asa cum doreste in lipsa unui index adevarat si bine documentat. In cazul pietei auto exista o mult mai multa informare cu privire la preturi fie pt nou fie pt vechi (second hand). Ceea ce ma intrebati de fapt este: daca este CORECT ce se intampla, iar raspunsul meu este NU! Nu este corect. Imi cer scuze daca ma repet, dar locuintele trebuie sa aiba pretul pe care cumparatorii din targetul respectiv isi permit sa il plateasca. In momentul de fata acest pret este mult mai jos decat cel actual, indiferent de target (venit).