Cat de avantajos este sa te muti dintr-un bloc vechi, comunist, intr-un apartament situat intr-un ansamblu rezidential sau intr-un imobil abia dat in folosinta? Ce costuri suplimentare de intretinere trebuie sa platiti, pe langa facturile la gaz, curent electric sau energie termica? Isi permit personele cu venituri medii toate aceste cheltuieli sau doar segmentul high-class se poate bucura de confortul unei locuinte construite dupa standarde europene?

Specialistii EuroMetropola afirma ca administrarea unui ansamblu rezidential poate include costuri cuprinse intre 0,3 si 1,5 euro/mp + TVA. Asta inseamna ca tot ce reprezinta facilitati (maturarea trotuarelor, curatarea si ingrijirea spatiilor verzi, iluminatul perimetral, paza etc.) se achita din buzunarul dumneavoastra. Fiecare familie va trebui sa plateasca, lunar, o suma direct proportionala cu suprafata aferenta fiecarui apartament din spatiul comun.

“In ceea ce priveste factura de utilitati (consumul de apa si energie termica), acesta se ridica la aproximativ 100 de euro, pentru un apartament nou de 3 camere din zona Domenii, cu o suprafata de 110 mp si un pret la vanzare de 220.000 de euro”, specifica cei de la EuroMetropola

Exista si blocuri noi in care aceasta procedura este mult simplificata. Fiecare proprietar incheie contracte individuale cu furnizorii, revenindu-le responsabilitatea sa achite personal, in fiecare luna, contravaloarea consumului.

Totusi, aceasta procedura se aplica numai in cazul blocurilor fara asociatie de locatari, in general cladiri mai mici sau imobile cu regim mic de inaltime (4, 5 apartamente).

“Un exemplu in acest sens este o cladire in zona Piata Presei Libere. Desi stau la bloc, proprietarii au aceleasi beneficii ca si cei care stau la curte: sunt scutiti de plata intretinerii prin asociatia de locatari si nici nu mai sunt obligati sa contribuie la salariul administratorului de bloc. In acest imobil, factura de utilitati se ridica la 100 – 130 de euro pe luna”, a adaugat EuroMetropola.