Chiar dacă implică un cost adiţional de 2.000 de euro, întreţinerea sistemului ecologic este de 58,72 euro lunar, în timp ce la varianta clasică întreţinrea lunară ajunge la 152,28 euro. Practic, pe parcursul a zece ani o familie poate economisi circa 28.000 lei prin utilizarea acestei variante.
„Varianta economică pe care o prezentăm presupune o investiţie de circa 18.000 euro, cea recomandată ajunge la 23.000 euro, iar pentru persoanele care se pot asocia cu vecinii este de 13.000 euro. Poate fi o soluţie. Nu ştiu dacă pentru multă vreme, dar pe timp de criză cu siguranţă. Crizele generează progresul“, a declarat Dan Ioan Popp, preşedintele dezvoltatorului imobiliar Impact Developer & Contractor, companie care a realizat o locuinţă prototip care foloseşte acest sistem integrat pe un teren de lângă cartierul rezidenţial Greenfield din Băneasa.
Cum funcţionează o casa independentă
Alimentarea cu apă potabilă a locuinţei se face printr-un puţ forat la o adâncime de 60 de metri, iar o pompă submersibilă cu un consum redus de energie (0,37 Kw) asigură automatizat presiunea apei în casă. Costul de operare al puţului forat este de 1,25 lei/lună, în timp ce costul rezultat în cazul racodării la furnzorii de apă este de 77 lei/lună.
Apa caldă este obţinută ca urmare a trecerii printr-un boiler cu termostat şi cu schimbător de căldură, iar temperatura agentului termic produs este ridicată de panourile solare amplasate pe acoperişul locuinţei.
Apele uzate sunt colectate într-un sistem de canalizare local, direcţionat către o mini staţie de epurare care foloseşte tehnologia cu nămol activ şi este dotată cu un minicomputer care controlează cantitatea de apă, timpul de decantare şi cantitatea de nămol de recirculare. Costul de operare al staţiei de epurare este de 5,2 lei/lună, comparativ cu 13,8 lei/lună cât este în cazul sistemului clasic.
Energia electrică este produsă de panouri fotovoltaice, care produc curent electric la tensiune redusă. Acesta este stocat în baterii de acumulatori, iar apoi, prin intermediul unui invertor, este introdus în instalaţia electrică a gospodăriei la o tensiune de 220V. Panourile fotovoltaice sunt amplasate cu expunere spre Sud şi înclinaţie între 35 şi 50 de grade pe acoperişul locuinţei şi produc o cantitate medie anuală de aproximativ 900 Wh/zi, într-o locaţie fără obstacole precum copacii, clădirile sau formele de relief înalte. Costul de operare al sistemului de panouri fotovoltaice este de 118 lei/lună, în timp ce racordarea la furnizorii de energie electrică implică un cost lunar de 120 lei/lună.
Soluţia aleasă pentru încălzirea mini locuinţei este o centrală termică ce foloseşte drept combustibil peleţii, un material ecologic ieftin, obţinut prin comprimarea de resturi lemnoase. Alimentarea centralei termice se face dintr-un rezervor încorporat de 20 kg, care asigură automatizat confortul termic în locuinţă pentru o perioadă de minim 36 de ore. Pentru gătit se foloseşte o plită electrică de 600 W, dar puterea poate fi extinsă simultan cu creşterea numărului de panouri solare şi baterii. Costul de operare al centralei termice este de 264 lei/lună, comparativ cu 479 lei/lună în cazul unei centrale termice cu gaz.
Panourile solare susţin 70% din consumul de apă caldă menajeră a locuinţei, restul de 30% fiind susţinut de către centrala termică.
Economie din preţul terenului
Investiţia într-un teren fără utilităţi poate genera economii substanţiale. Preţul mediu pe metru pătrat de teren fără utilităţi destinat construcţiei este cu aproape 50% mai scăzut (392 euro/mp – media la nivel de Bucureşti) decât preţul mediu pe metru pătrat de teren cu utilităţi clasice (750 euro/mp).
Raţionamentul este avantajos şi pentru localităţile din jurul Capitalei, economia generată de achiziţia unui teren fără utilităţi fiind de 35 euro/mp, în condiţiile în care media de preţ pentru aceste zone este de 82 euro/mp, iar media terenurilor fără utilităţi este de 47 euro/mp .
Spre exemplu, dacă luăm în considerare intenţia de cumpărare a unui lot de 300 mp amplasat în Sectorul 6 din Bucureşti unde diferenţa medie de preţ este de 97 euro/mp (235 euro/mp fără utilităţi faţă de 332 euro/mp cu utilităţi ), rezultă că economia făcută în cazul achiziţiei unui lot fără reţele este de circa 29.000 euro, economie care acoperă integral costurile de implementare ale soluţiei de utilităţi independente.
Sunt români interesaţi?
Chiar dacă astfel de sisteme funcţionează de mulţi ani în ţările occidentale, în România implementarea lor se află încă într-un stadiu incipient, românii preferând sistemul clasic de utilităţi. Odată cu apariţia programului Casa Verde, susţinut de ministerul mediului apetitul românilor pentru soluţii ecologice a început să se facă simţit.
Dan Ioan Popp, care a iniţiat acest prototip alături de compania de consultanţă Destiny Wheel, nu se aşteaptă să aibă o cerere mai mare de 20 de persoane în Bucureşti până la sfârşitul anului.
„Pentru 20 de oameni merită să îţi baţi capul daca e tare. Pe noi de fapt ne interesează să fim printre primii care propun pieţei astfel de sisteme“, a explicat acesta.