Cât te costă transferul greşit al banilor între conturi

Comisioanele percepute de bănci la returnarea banilor pot fi consistente, ajungând şi la 55 de euro dacă suma trimisă a fost de circa 200 de euro. Iuliana, 26 de ani, a transferat o sumă de 201 euro din contul deschis la ING într-un cont în lei deschis la BCR. Suma nu a ajuns în contul indicat deoarece acesta era deschis în lei, iar banii nici nu i s-au întors automat în contul ING. În cele din urmă, a recuperat în cont o sumă de 146 de euro, cu 55 de euro mai puţin decât ave

Comisioanele percepute de bănci la returnarea banilor pot fi consistente, ajungând şi la 55 de euro dacă suma trimisă a fost de circa 200 de euro.

Iuliana, 26 de ani, a transferat o sumă de 201 euro din contul deschis la ING într-un cont în lei deschis la BCR. Suma nu a ajuns în contul indicat deoarece acesta era deschis în lei, iar banii nici nu i s-au întors automat în contul ING. În cele din urmă, a recuperat în cont o sumă de 146 de euro, cu 55 de euro mai puţin decât avea la început. Oficialii ING afirmă că în acest caz banca nu a reţinut niciun comision deoarece clientul nu a solicitat efectuarea unei investigaţii. „Eventualele sume reţinute puteau fi percepute doar de către banca beneficiarului sau a corespondentului bancar“, spun reprezentanţii ING, referindu-se exclusiv la acest caz. În cazul acestui transfer, nu sunt implicate numai două bănci, cea de la care au plecat banii şi cea la care au fost trimişi, ci şi Commerzbank, una din băncile corespondente ale ING pentru plăţile efectuate în euro. 

Oficialii ING nu au oferit nicio informaţie despre valoarea comisioanelor reţinute de celelate două bănci sau numai de una dintre ele.

Eroarea se plăteşte

Comisioanele percepute de bănci pentru investigarea tranzacţiei şi pentru returnarea banilor sunt diferite. Şi erorile care pot apărea la ordonarea unui transfer sunt de mai multe tipuri. Din neatenţie se poate ordona trimiterea unei sume într-un alt cont decât cel dorit. „În condiţiile în care contul beneficiarului indicat de plătitor este valid, banca (n.r.: la care au fost trimişi banii) va efectua transferul, neavând obligaţia verificării numelui titularului indicat de plătitor sau a valutei în care este deschis contul acestuia“, explică reprezentanţii Raiffeisen Bank. Ei adaugă că în cazul în care banii au ajuns la banca la care au fost trimişi în urma unei transfer eronat nu se poate garanta recuperarea sumei. „După primirea fondurilor de către banca beneficiară, este decizia acesteia dacă procesează tranzacţia respectivă sau o returnează băncii ordonatorului“, precizează reprezentanţii băncii.  În cazul plăţilor în valură, de exemplu, banca beneficiară poate converti suma în valuta contului.

Clienţii care greşesc când ordonează un transfer au de suportat mai multe comisioane când îşi recuperează suma transferată. Dacă suma a plecat din banca lor, au de plătit comisioane de investigaţii şi de returnare a banilor. Pentru sumele în euro, acestea sunt de câteva zeci de euro, în funcţie de băncile implicate. Comisioanele percepute de bănci pentru investigarea tranzacţiilor în euro ajung şi la 30-35 de euro.

Cei care îşi dau seama repede că au făcut o greşeală când au expediat banii, iar suma nu a plecat din banca lor plătesc comisioane mai mici. Clienţii Raiffeisen aflaţi în această situaţie plătesc un comision de cinci euro.

Sume primite în altă valută decât cea a contului

Băncile autohtone aplică reguli diferite dacă unul din clienţii lor primeşte o sumă în euro şi nu are cont deschis în euro, ci unul în lei.  BCR şi Raiffeisen  iau legătura cu clienţii lor pentru ca aceştia să vină să-şi deschidă un cont în respectiva valută. Dacă nu este deschis noul cont, suma se întoarce la banca de la care a venit. În această situaţie, instituţiile prin care se întorc banii pot încasa comisioane de returnare, de investigaţie, speze SWIFT.

BRD ia legătura cu clientul şi îi oferă şi posibilitatea de a încasa echivalentul sumei respective în contul în lei. În schimb, „Banca Transilvania îi deschide respectivului client un cont în valută şi operează încasarea“, spun oficialii acestei instituţii.

25% poate fi ponderea comisioanelor reţinute la returnarea banilor în cazul unei tranzacţii greşite de valoare mică