Trei suedezi au primit o nota de plata in valoare de 1.900 euro (445.000 forinti) pentru patru beri si cateva pahare cu vin, pe care le-au consumat intr-un club din capitala Ungariei. Acestia au refuzat initial sa plateasca, insa au fost amenintati de trei angajati ai barului.

Unul dintre turisti a fost retinut in club, iar ceilalti doi au fost condusi la un bancomat din apropiere pentru a retrage suma de bani pretinsa pentru consumatie.

Evenimentul a avut loc intr-o seara de la inceputul acestei luni, in jurul orei 23.00. In dimineata urmatoare politia a arestat trei persoane, care, potrivit presei maghiare ar avea legatura cu incidentul in cauza. „Cei trei sunt retinuti sub acuzatia de rapire”, a declarat purtatorul de cuvant al politiei, Melinda Csillag, citata de Budapest Times. Numele localului nu a fost inca facut public, intrucat nu s-a stabilit daca si proprietarul a fost implicat, sau angajatii au actionat fara stirea acestuia.

Aceasta intamplare nu este singulara. Mai multe forumuri din Ungaria avertizeaza cu privire la astfel de practici, intalnite in special in cluburile de noapte. In cursul anului trecut a fost raportat un incident asemanator, in care un alt grup de turisti a fost obligat sa plateasca o nota de 2.540 euro (600.000 forinti). De asemenea, in luna aprilie 2008, la un alt club din centrul Budapestei a fost emisa o nota de plata in valoare de 1.100 euro.

Purtatorul de cuvant al Autoritatii pentru Protectia Consumatorilor din Ungaria, Attila Kathy, a declarat ca institutia pe care o reprezinta a primit numai patru sau cinci reclamatii privind astfel de supra-taxari, insa presa maghiara estimeaza ca numarul real al intamplarilor similare este mult mai mare.

Pe de alta parte, Ambasada SUA la Budapesta a emis avertizari pe aceasta tema inca de acum patru ani si a publicat o lista cu sapte localuri pe care turistii ar fi bine sa le ocoleasca, fiind renumite pentru inselarea consumatorilor.

De asemenea, ministrul ungar al turismului, Iván Róna si-a declarat ingrijorarea in legatura cu aceste evenimente, intrucat acestea pot afecta grav numarul turistilor straini care viziteaza Budapesta. „Numarul de turisti suedezi tocmai a crescut si mi-e teama ca aceasta intamplare sa duca la scaderea vizitatorilor diin aceasta tara. Sper ca presa din Suedia sa nu puna accent pe acest subiect, pentru ca daca o vor face, vom avea o mare problema”, a precizat Iván Róna.

Sursa: Budapest Times