Cât timp ar trebui să ne spălăm pe dinți? Iată câteva sfaturi de la experți

Sursă: Dreamstime

Majoritatea oamenilor este familiarizată cu sfaturile conform cărora ar trebui să ne spălăm pe dinți de două ori pe zi și cel puțin două minute de fiecare dată.

Cât timp ar trebui să ne spălăm pe dinți. Iată câteva sfaturi de la experți

Există totuși unele dovezi care arată că două minute de periaj ar putea să nu fie suficiente, relatează CNN. Potrivit cercetărilor, pentru a elimina cât mai mult tartru dentar, ar trebui ca o ședință de spălat pe dinți să dureze între trei până la patru minute.

Dentiștii au început să ne recomande să ne periem dinții timp de două minute în anii 1970 iar, mai târziu, au spus că ar fi bine să folosim o periuță de dinți cu peri moi. Dar, noile recomandări de astăzi se bazează în mare parte pe studii publicate încă din anii 1990, care au analizat timpii de periaj, tehnicile și tipul de periuță de dinți.

Aceste noi studii au arătat că două periaj minute de periaj au dus la o reducere bună (dar nu excelentă) a tartrului. Dar, în timp ce se dovedește că periajul mai lung de două minute îndepărtează mai mult tartru, nu există cercetări care să analizeze dacă mai mult de două minute de periaj au legătură cu o sănătate orală mai bună pe termen lung, comparativ cu două minute.

Când ne spălăm pe dinți, o facem mai ales pentru a îndepărta microbii (cunoscuți sub numele de placă bacteriană) de pe suprafața dinților. Această placă este o acumulare de bacterii, ciuperci și viruși care trăiesc într-o comunitate cunoscută sub numele de biofilm microbian. Biofilmul este foarte lipicios și pot fi îndepărtat doar prin periaj. Biofilmul ne crește pe dinți în câteva ore de la periaj – motiv pentru care nu se recomandă să ne spălăm de două ori pe zi.

Tehnica adecvată

Scopul periajului este de a reduce cât mai multă placă de pe fiecare dinte. Dovezile actuale sugerează că dacă insităm mai mult timp cu periajul, până la patru minute de fiecare dată, putem avea dinți mai curați. Acest timp mai lung de periaj înseamnă că ne putem curăța mai eficient dinții și putem ajunge în locuri greu accesibile.

Dar stomatologii avertizează că un periaj prea des (adică mai mult de două ori pe zi) trebuie evitat, așa cum e bine să evităm și pasta de dinți și periuțe abrazive, deoarece acestea pot provoca deteriorarea dinților și gingiilor.

Periajul mai mult de două minute ne poate ajuta, de asemenea, să ne asigurăm că eliminăm mai multă placă, ceea ce va duce, probabil, la o mai bună sănătate dentară.