Cum se reduc spitalizările
Pentru a reduce spitalizările și decesele cauzate de gripă, persoanele care se îmbolnăvesc de gripă trebuie să facă tot posibilul pentru a nu transmite infecția altora. O regulă generală bună este de a aștepta cel puțin 24 de ore după ce simptomele au dispărut pentru a interacționa cu alte persoane.
Cu toate acestea, există unele nuanțe cu privire la perioada în care o persoană poate fi contagioasă și există o dezbatere continuă cu privire la modul exact de răspândire a gripei.
Virusurile respiratorii precum gripa se răspândesc prin trei căi principale: virusuri rămase pe suprafețele pe care oamenii le ating accidental, picături mai mari expulzate pe o persoană prin tuse sau strănut, sau în particule mici în suspensie în aer eliberate prin respirație.
Experții consideră că oamenii răspândesc gripa în principal prin intermediul ultimelor două căi, dar suprafețele contaminate pot fi în continuare o sursă de transmitere. Specificul și importanța relativă a fiecărei căi de transmitere rămân subiecte importante de cercetare în domeniu.
Persoanele cu gripă tind să fie cel mai contagioase în primele trei zile de simptome
Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, persoanele cu gripă tind să fie cel mai contagioase în primele trei zile de simptome, iar studiile au constatat că în această perioadă ele „elimină” cel mai mare volum de virus în mucus și salivă.
Șansele de răspândire a bolii scad după acest vârf, dar adulții pot rămâne contagioși încă cinci până la șapte zile după apariția simptomelor.
Copiii sunt răspânditori prolifici ai gripei și au cele mai mari șanse de a transmite gripa în primele zile de boală, dar pot rămâne contagioși timp de una sau două săptămâni după debutul simptomelor.
Vaccinurile actuale împiedică în principal oamenii să moară din cauza gripei și îi țin departe de spital, dar nu par să schimbe prea mult gradul de contagiozitate, potrivit LiveScience.