Ludovic Orban mai are timp până vineri să stea liniștit. Începând cu această zi, PSD vrea să facă tot ce e posibil pentru a-l demite. Cel puțin așa a susținut purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu. El a susținut că vineri va avea loc o nouă şedinţă a Comitetului Executiv Naţional (CExN), urmând să fie luate în discuţie data votului în cazul moţiunii de cenzură şi detalii legate de congresul formaţiunii din 22 august.

„Principalul subiect, în afară de organizarea congresului (…), va fi stabilită data sau calendarul de vot al moţiunii de cenzură. Noi ne dorim să votăm cât mai repede, pentru că, în momentul ăsta, orice zi în plus cu Guvernul Orban este pierdere pentru ţară, atât sanitar vorbind, cât şi economic. Deci, sperăm ca vineri să se valideze un calendar, care să fie în linie cu această dorinţă”, a apreciat Romaşcanu.

El a abordat și subiectul constyituționalității acestui demers, în condițiile în care vorbim de o sesiune extraordinară.

„Din punctul nostru de vedere, suntem în litera şi spiritul Constituţiei şi se pare că şi Partidul Naţional Liberal a realizat acest lucru, având în vedere că domnul Orban a anunţat acum câteva minute că nu se va mai adresa Curţii (CCR n.r.), cel puţin deocamdată. În Constituţie nu se face diferenţa între acţiunile întreprinse într-o sesiune ordinară sau extraordinară. Ea este extraordinară doar prin nume. Ea este o altă sesiune a Parlamentului, iar vacanţa este suspendată în această perioadă şi se lucrează în condiţii normale. Deci, în momentul în care depunem această moţiune, o facem cu legea de partea noastră. Chiar dacă s-ar considera o prelungire a sesiunii ordinare din primul semestru, oricum am fi în lege, pentru că în articolul din Constituţie se spune că, dacă am semnat o moţiune care a picat, nu mai avem voie să mai semnăm încă una. Moţiunea din sesiunea trecută a fost trecută, deci suntem îndreptăţiţi să mai semnăm o moţiune. Dar, repet, sesiunea extraordinară este o altă sesiune a Parlamentului cu tot ce implică această sesiune”, a spus liderul PSD.

În plus, el a ținut să precizeze că acțiunea social-democraților este „fundamentată legal”.

„Nu ştim când o vom vota şi vom afla vineri când se va decide acest vot, dacă va fi până la sfârşitul lunii august. În principiu, se spune că votul trebuie să fie după trei zile după ce a fost citită în plenul celor două Camere. După trei zile poate pica oricând şi după trei zile şi după şapte zile. Noi suntem convinşi, discutând cu constituţionaliştii pe care îi avem, că demersurile noastre sunt fundamentate legal”, a adăugat Romaşcanu.

E la mâna UDMR

„Acţiunea noastră nu are de ce să ţină cont de acţiunile PNL. Această moţiune de cenzură este un act fundamental democratic. Trebuie să sancţionăm toate derapajele acestui guvern şi iată că s-au adunat suficient de multe argumente pentru ca această moţiune să fie depusă şi să şi treacă”, a mai spus Romaşcanu. În plus, pentru susținerea moțiunii împotriva lui Orban „s-ar fi discutat cu absolut toată lumea”.

„Din ce am înţeles de la conducea partidului, s-a discutat cu absolut toată lumea, fireşte, mai puţin cu cele două partide care sunt la guvernare în acest moment şi vorbim aici de PMP şi PNL”, a spus Romaşcanu, care a mai menționat că Victor Ponta susține demersul PSD și că în acest moment se poartă discuții cu UDMR.

„Lucrurile pe care le ştim şi sunt declarate public sunt acelea că performanţa Guvernului este constatată de toată lumea ca fiind una extrem de proastă, începând de la USR chiar, discursul a fost în această linie. Deci ne aşteptăm ca inclusiv UDMR, inclusiv parlamentari USR să voteze această moţiune de cenzură”, a transmis Romaşcanu.