Dacă datele de expirare ale majorității sticlelor de apă din plastic de unică folosință pot fi vizibile, starea apei rămase în aceste recipiente este mai puțin clară. Iată ce ar trebui să știți dacă aveți dubii privind lăsarea apei mai mult timp în sticla deschisă, potrivit BHG.
Cât timp poți lăsa apa într-o sticlă înainte de a o bea
În primul rând, pe măsură ce apa stă, mai ales dacă este descoperită timp de opt sau mai multe ore, dioxidul de carbon din aer începe să se amestece cu ea. Această reacție chimică va duce la formarea unui acid slab, reducând nivelul pH-ului apei. Deși această apă este oarecum sigură de băut, pH-ul ei este primul vinovat pentru care acea apă are un gust puțin diferit în dimineața următoare.
În plus, cu fiecare înghițitură din pahar sau sticla de apă, sunt introduse bacterii noi. De cele mai multe ori, această bacterie vine din gură. De obicei, bacteriile noastre nu vor provoca boli.
Căldura accelerează creșterea bacteriilor
Cu toate acestea, împărțirea apei cu alții și introducerea bacteriilor de pe mâinile tale (mai ales dacă acestea nu au fost spălate recent) pot fi problematice și s-ar putea să te îmbolnăvească. Acest risc crește atunci când apa este expusă la căldură (cum ar fi temperaturile extreme din interiorul unei mașini), deoarece căldura accelerează creșterea bacteriilor.
Dacă sticla de apă este descoperită peste noapte sau pentru o lungă perioadă de timp, apa poate acumula praf, resturi sau alte particule mici din aerul care circulă în casă, birou sau mașină. Deși este foarte puțin probabil ca acestea să vă provoace vreun rău, pot modifica aroma apei a doua zi.
Apa de la robinet conține clor tocmai din acest motiv: ucide bacteriile, paraziții și virușii. Cu toate acestea, clorul se disipează atunci când este expus la aer și poate fi absent din apă după doar una până la cinci zile. În funcție de cât timp rămâne apa, este posibil să fi pierdut acel sistem de apărare bacteriană.
![bidon apa imbuletiata](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2024/02/bidon-apa-imbuletiata-1200x675.jpg)
Materialul în care este ținută apa contează
Când vine vorba de recipientele în care ținem apa, materialul contează. Probabil ați auzit că sticlele de apă din plastic nu sunt cele mai bune pentru sănătate. BPA, sau bisfenol A, care s-a găsit în sticlele de apă din plastic, este cunoscut ca perturbator al sistemului endocrin care interferează cu procesele hormonale naturale.
Cercetările au arătat, de asemenea, că este foarte probabil ca BPA să fie legat de mai multe probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă și probleme de reproducere.
Chiar și la sticlele de plastic fără BPA există un anumit risc. Tereftalatul de polietilenă (PET) – din care sunt fabricate majoritatea sticlelor de apă din plastic în zilele noastre – poate scurge antimoniul și ftalații din sticlă în apă, în special în condiții calde sau în lumina directă a soarelui.
Microplasticele prezintă și ele un grad de preocupare, deoarece se scurg mai ușor în apă, din sticlele de plastic atunci când sunt expuse la căldură și timp. Microplasticele (și chiar nanoplasticele mai mici) se pot acumula în celulele și țesuturile umane, dar riscurile potențiale pentru sănătate sunt încă nedovedite sau necunoscute.
Cum poți păstra apa pentru a fi în siguranță
Iată câteva sfaturi de urmat, dacă doriți să fiți în siguranță:
- Păstrați apa acoperită și în recipiente din sticlă sau metal.
- Căutați sticle reutilizabile cu capac care se înșurubează pentru a vă proteja apa de bacteriile potențial dăunătoare de pe mâini
- Dacă apa din sticlă este veche, udați cu ea plantele din casă
- Dacă aveți sticle de apă din plastic, depozitați-le într-un loc răcoros și întunecat și țineți cont de data de expirare.