Friptura de porc este unul din preparatele cele mai îndrăgite de români, mai ales în sezonul rece, de Crăciun. Iată cât timp o poți păstra în siguranță în frigider. Vă spunem, de asemenea, de ce este periculos să se depășească acest interval.
Friptura de porc poate fi păstrată în frigider cel mult patru zile
Carnea de porc gătită poate fi refrigerată și păstrată timp de trei-patru zile, dar nu mai mult. Potrivit csid.ro, dacă a trecut această perioadă, poate dezvolta bacterii.
Principalul pericol la care te expui este acela de a dezvolta toxiinfecție alimentară. Dacă este congelată, friptura de porc poate fi păstrată în condiții bune până la șase luni.
Carnea afumată, cum ar fi cârnații sau coastele, poate fi păstrată în congelator timp de până la un an.
Este recomandat să gătiți friptura de porc cât mai aproape de momentul în care este servită. Carnea rămasă poate fi păstrată în frigider și reîncălzită pentru următoarele mese. Se recomandă încălzirea doar a cantității necesare pentru consum. Bucățile de carne reîncălzite și neconsumate ar trebui eliminate.
Dacă ai rămas cu o cantitate mai mare de friptură gătită pe care nu o vei consuma imediat, poți să o porționezi în pungi sau caserole și să o pui la congelator. Astfel, o poți păstra pe o perioadă mai îndelungată. La frigider, friptura nu rezistă mult timp, motiv pentru care se recomandă congelarea ei.
Pericolele cărnii de porc
Dr. Elena Syurakshina, un endocrinolog și nutriționist rus, a oferit mai multe explicații despre efectele cărnii de porc. Acest aliment conține o gamă completă de vitamine B și multe alte substanțe utile. Chiar și așa, poate avea anumite efecte negative în unele condiții.
Mai precis, efectele negative apar atunci când carnea este consumată crudă sau insuficient gătită. În aceste cazuri, alimentul poate conține agenți patogeni. Unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale consumului acesteia este toxoplasmoza.
Boala este cauzată de paraziți protozoare unicelulare, potrivit specialistei. Paraziții pot afecta sistemul nervos și limfatic, după ce pătrund în organism.
„Carnea crudă sau insuficient gătită poate conține agenți patogeni. Unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale consumului acesteia este toxoplasmoza. Boala este cauzată de paraziți protozoari unicelulare, care, pătrunzând în organism, pot afecta sistemul nervos și limfatic. În plus, sunt raportate periodic cazuri de infecție cu tenia porcului și ascarizi (n.red. trichinella)”, a explicat endocrinologul.
Mai multe puteți afla aici.