Cât timp rezistă ouăle fierte de la Paşte?

Cât timp rezistă ouăle fierte de la Paşte? Potrivit lui Alexandru Cîrîc, directorul general al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), ouăle roşii trebuie ţinute la frigider pentru a le prelungi durata de viață.

Pot fi păstrate în frigider până la două săptămâni, fără a exista o problemă de siguranță alimentară.

În cazul în care ouăle nu sunt ținute la frigider, perioada de păstrare se va reduce la cel mult o săptămână. Ouăle preparate termic pot fi în siguranță la temperatura camerei timp de o săptămână întreagă. Ouăle din supermarketuri, gata vopsite, trebuie și ele ţinute la temperaturi scăzute.

„Sunt ca cele preparate acasă, iar ceea ce am văzut eu până acum în supermarketuri sunt ținute la vitrine cu frig. Așa este recomandat, pentru că este totuși un aliment preparat termic, un aliment gata de consum.

Riscurile la care ne expunem consumând alimentele nerefrigerate, nepăstrate la temperatură scăzută pot fi destul de mari”, a zis el pentru Antena 3 CNN.

Alexandru Cîrîc
Alexandru Cîrîc (SURSA FOTO: RO.aliment)

„Teoretic, trebuie consumate proaspete, cât mai proaspete. De aceea, eu sunt surprins de ouăle vopsite care se vând în comerţ. Eu nu am găsit în legislaţie vreun capitol despre ouăle fierte. Sunt stupefiat că le da 10-12 zile termen de valabilitate, eu nu am văzut de astea.

Recomandarea la ou fiert e să se consume proaspăt, în primele 6 ore după fierbere. Nu e diferenţă dacă e ou de magazin sau de la o găină casă atunci când îl fierbem să îl înroşim”, a explicat și medicul veterinar Nicolae Dumuţa din cadrul Direcției Sanitar Veterinare din Satu Mare.

Care sunt cele mai bune ouă?

Potrivit Dr. Virgiliu Stroescu, înainte de a vopsi ouăle, este crucial să cumpărăm ouă de cea mai bună calitate.

Ouăle de rață sunt un anumit tip de ouă care poate cauza toxiinfecții alimentare. În cazuri severe, ele pot duce chiar la deces. Ouăle de rață pot fi extrem de periculoase, motiv pentru care nu ar trebui să fie folosite pentru a prepara maioneză, la fel ca și cele de gâscă și de găină. Ele pot fi contaminate cu diverse bacterii. Există riscul de transmitere a unor boli, dacă nu sunt manipulate și depozitate în condiții de siguranță.

Consumul ouălor de găină este preferabil. Ele sunt mai sigure decât cele de rață sau de gâscă. În plus, sunt și mai accesibile.

Virgiliu Stroescu
Virgiliu Stroescu (SURSA FOTO: Facebook, Sănătate – Dr. Virgiliu Stroescu)