Peste 150 de milioane de păsări de curte au fost ucise în SUA începând cu 2022, pentru a limita răspândirea gripei aviare H5N1, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Acest lucru a afectat proviziile din magazinele alimentare, determinând o creștere a prețurilor și, în unele cazuri, limitări ale achizițiilor de ouă. Un motiv în plus ca oamenii să facă provizii mari de ouă, de teama că vor dispărea cu totul.
Potrivit ABC News, în aceste condiții, mulți se întreabă cât de mult rezistă ouăle la frigider și dacă pot fi consumate în siguranță după o anumită perioadă.
Cât timp rămân ouăle proaspete la frigider?
Majoritatea cofrajelor de ouă vândute în magazine sunt ștampilate cu însemnul „cel mai bine dacă este folosit până” sau „mai bine înainte de data de” pentru ca magazinele să le controleze. FSIS explică pe site-ul său că „data de expirare” este afișată acolo, astfel încât consumatorii să știe cât timp vor putea fi păstrate ouăle în condițiile recomandate.
Cum să depozitați corect ouăle cumpărate din magazin
Ouăle cumpărate din magazin ar trebui aduse direct acasă și băgate imediat la frigider, afirmă USDA, adăugând că ouăle trebuie păstrate în cofrajul lor, „în partea cea mai rece a frigiderului, nu pe ușă”. De obicei, partea cea mai rece a frigiderului este pe rafturile inferioare și în spatele său.
Din cauza riscului de creștere a bacteriilor și a salmonelei, nu lăsați ouăle cumpărate din magazin în afara frigiderului mai mult de 2 ore. Orice bacterie prezentă într-un ou se poate multiplica rapid la temperatura camerei, conform USDA. Atunci când un ou rece transpiră la temperatura camerei, poate face ca bacteriile să se miște și să se răspândească mai ușor.
Ouăle sparte mai sunt bune de consumat?
Deoarece bacteriile pot intra în ouă prin crăpăturile din coajă, USDA spune să nu cumpărați niciodată un ou crăpat. „Dacă ouăle se sparg în drum spre casă de la magazin, puneți-le într-un recipient curat, acoperiți-l ermetic, păstrați-le la frigider și folosiți-le în două zile”, afirmă agenția.
Cum să folosiți apa pentru a testa dacă ouăle sunt încă proaspete
Pe lângă data de „expirare” sau „ambalare” acest test de chiuvetă sau de plutire este o bază bună pentru a determina dacă un ou este încă proaspăt. Mai întâi, umpleți un vas cu suficientă apă rece pentru a acoperi oul și coborâți ușor oul înăuntru. Dacă se scufundă și rămâne pe o parte, oul este foarte proaspăt, potrivit The Spruce Eats.