Cât timp trebuie să fiarbă ouăle de Paște? Vopsirea acestora simbolizează reînnoirea și renașterea, fiind strâns legată de sărbătoarea Învierii.

Culorile vibrante exprimă bucuria și speranța, iar modelele desenate aduc în viață povești din moștenirea culturală.

Cât trebuie să fiarbă ouăle de Paște?

Ștefan Popescu, juratul de la „Chefi la cuțite”, a oferit sfaturi despre timpul optim de fierbere a ouălor de Paște pentru a preveni spargerea lor.

„Cu cât oul e mai tare, cu atât o să țină mai mult în frigider, dacă vrei să țină o săptămână, fierbe 10 minute minim. Dacă vrei să fie moale, în 2-3 trebuie să îl mănânci”, a declarat el pentru spectacola.ro.

Potrivit lui, „ca să nu crape coaja, în primul rând trebuie ca acestea să fie proaspete și să verifici dacă oul nu este crăpat. De multe ori nu vedem ouăle crăpate și trebuie să te uiți într-un fascicul de lumină”.

Ștefan Popescu recomandă ca ouăle să fie scoase afară, lăsate să ajungă la temperatura camerei pentru câteva ore și abia apoi puse la fiert. În apă rece, ouăle ar trebui fierte timp de 12-15 minute sau mai mult pentru ouăle de Paște, în timp ce în apă fiartă, ar trebui să le pui încet pentru a preveni spargerea lor.

El spune că există două metode de a fierbe ouăle: fie de la început pentru a evita spargerea, fie în apă fierbinte. Însă ouăle trebuie să fie la temperatura camerei și să fie adăugate încet pentru a nu se sparge.

Cheful a dezvăluit, de asemenea, un truc: să pui oțet în apa în care fierbi ouăle. Potrivit lui, oțetul are capacitatea de a coagula imediat albușul în cazul în care oul este crăpat. De asemenea, poți încerca să adaugi sare pentru a decoji oul mai ușor și pentru a-i păstra forma frumoasă.

Ouăle proaspete pot fi mai greu de decojit, în timp ce cele mai vechi, de până la 28-30 de zile, pot fi decojite mai ușor și mai curat.

Chef Ștefan Popescu
Chef Ștefan Popescu / SURSA FOTO: Antena 1

Ștefan Popescu recomandă coloranți naturali

Potrivit lui Ștefan Popescu, în locul vopselelor din comerț, poți folosi coloranți naturali.

„Din fericire găsim și în supermarket ce ne trebuie ca să vopsim ouăle mai natural. Spre exemplu, curcuma. O pui în apă, o lași să fiarbă să coloreze apa, după care pui ouăle și le lași 4 ore acolo, să se coloreze”, a afirmat  el.

Cheful spune că sfecla roșie poate fi utilizată ca alternativă pentru vopseaua din comerț și o găsim în supermarket. Pentru a o folosi, trebuie să o tai în bucăți și să o fierbi în apă. Apoi, când apa s-a colorat, adaugi ouăle și le lași să fiarbă.

Este recomandat să eviți fierberea prelungită a ouălor, deoarece există tendința să fie fierte timp de 14-15 minute. Ouăle fierte prea mult pot fi mai greu digerate în organism.

„Putem folosi și verdele din clorofilă, care există în tot ce este verde. Avem multă verdeață, pătrunjel, mărar, orice poate colora apa. Se poate folosi și clorofila, cumpărată separat. Nu o să iasă verde-verde, iar ouăle trebuie să fie albe. Fructele de pădure colorează și ele imediat apa, se pot folosi și ele”, a adăugat.