Cea de-a patra fază a programului a demarat în a doua jumătate a lunii iunie 2011, iar până la finele anului trecut s-au acordat 14.000 de credite, valoarea totală fiind de peste 600 de milioane de euro. În această cea mai recentă etapă a programului, apartamentele de două camere au reprezentat o pondere de 53% din locuinţele achiziţionate, informează evz.ro.
Avansul mic, de doar 5% din valoarea achiziţiei, şi cele mai scăzute dobânzi, la nivel istoric, de pe piaţă, fac din creditele din programul guvernamental "Prima Casă" de departe cea mai bună ofertă de împrumut ipotecar la care au avut vreodată acces românii.
Băncile mai au la dispoziţie fonduri de circa un miliard de euro pentru aceste împrumuturi. Astfel garanţiile de stat neutilizate sunt de 500 de milioane de euro, iar pentru această a patra fază a programului, statul şi băncile contribuie în mod egal la garantarea creditelor.
"Dacă se păstrează actualul ritm de primire a dosarelor, care a fost în decembrie 2011 de 100 de dosare pe zi, estimez că plafonul de garanţii din Prima Casă se va epuiza spre sfârşitul anului", a spus Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).
Impactul noului regulament
În cei trei ani de funcţionare, programul a atras 85% din debitorii de pe segmentul creditelor ipotecare, spune Şaramet. Odată cu implementarea, în primele luni ale anului, a noului regulament al BNR privind creditarea persoanelor fizice, ponderea celor care accesează un credit "Prima Casă" ar putea creşte. Asta deoarece noile norme, care impun condiţii mai dure de creditare, nu afectează şi programul guvernamental.
Cu toate acestea, indirect, regulamentul va avea un efect asupra unora din debitorii din "Prima Casă". Mai precis, este vorba de cei care îşi asigurau avansul de câteva mii de euro printr-un credit de nevoi personale. Potrivit noilor norme ale BNR, persoanele care vor să acceseze un credit de acest tip în valută nu îl vor mai putea obţine fără garanţii.
În schimb, au explicat pentru EVZ specialiştii din piaţă, aceştia pot lua uşor un credit în lei, negarantat, şi pe o perioadă de maximum cinci ani. Potrivit lui Traian Stancu, directorul comercial al brokerului de credite Kiwi Finance, dacă în prezent creditele de consum pe termen de zece ani au o valoare medie de 6.000 de euro (echivalent în lei), după intrarea în vigoare a noului regulament, suma care va putea fi accesată se va reduce la 4.000 – 4.500 de euro (echivalent în lei), pe maximum cinci ani.
Citiţi mai mult pe evz.ro