Nu de puține ori se întâmplă să uităm mâncare în frigider pentru mai mult de patru zile, iar atunci când o consumăm să ni se pară la fel de gustoasă ca în prima zi. Cu toate că alimentele stau la rece, este important să nu le ținem prea mult la frigider, pentru a evita să ne îmbolnăvim.
Cât timp se țin alimentele în frigider? Greșeala majoră pe care o fac toți românii
Multora dintre noi ni s-a întâmplat să lăsăm alimente la frigider mai mult timp decât ar fi trebuit, iar atunci când le-am consumat acestea au avut un gust la fel de bun ca în prima zi. Acest lucru se datorează sării care este un bun conservant dar și usturoiului și cepei, legume care sunt extrem de folosite în bucătăria românească și care păstrează gustul.
Cu toate acestea, nu ar trebui să ne lăsăm păcăliți de faptul că alimentele nu au un miros respingător și nici un gust dubios. Chiar dacă arată la fel de bine, în realitate, bacteriile au început deja să se înmulțească. Ele nu ne fac neapărat rău, însă ne pot da dureri mari de stomac și chiar și flatulență.
De aceea, este important ca frigiderul să fie mereu curat și igienizat, fără a uita de faptul că temperatură potrivită pentru orice tip de aliment este între 3 și 5 grade Celsius. La fel de important este și faptul că nu trebuie să punem mâncarea caldă în frigider și nici nu trebuie să uităm ușa acestuia deschisă.
În ceea ce privește alimentele pe care le punem în interior, este important ca acestea fie să fie acoperite cu un capac, fie cu folie alimentară sau de aluminiu.
Cât trebuie ținute alimentele la frigider
După ce ne-am asigurat că frigiderul este curat și igienizat, este momentul în care dăm o atenție sporită alimentelor pe care urmează să le punem înăuntru. Fiecare aliment are propriul lui timp de ținut la frigider și ar fi recomandat să notăm pe recipientele în care le punem în ce perioadă este bun de consumat.
Așadar, în rândurile de mai jos veți găsi timpul recomandat de stat la frigider pentru majoritatea produselor pe care le consumăm aproape zilnic:
- friptură de pui – 3-4 zile
- cârnați – 3 zile
- bacon – 7 zile
- friptură de porc sau vită feliată – 2 zile
- pește – o zi
- somon afumat – 1-2 săptămâni
- fructe cu pulpă moale – 1-2 zile
- fructe cu pulpă sau coajă tare – 3-7 zile
- verdețuri – 2-3 zilei
- lapte dulce – 3-4 zile
- cremă de brânză sau urdă – 2-3 zile
- brânzeturi tari și grase – 1 săptămână
- ouă – o săptămână
- supă sau ciorbă – 3-4 zile
- tocăniță, ghiveci, garnituri de legume – 1-2 zile
- friptură cu sos – 2-3 zile