Alianţa Nord-Atlantică şi-a făcut deja planurile pentru un conflict cu Rusia în estul Europei

În cazul tensionării situaţiei dintre Rusia şi NATO, Alianţa Nord-Atlantică are deja planurile făcute pentru trimiterea de trupe.

Acestea ar urma să ajungă pe flancul estic al NATO, iar România este pe ruta unuia dintre aceste coridoare terestre.

În cazul unei potențiale confruntări directe cu Rusia, SUA plănuiesc să trimită militari care să debarce în mai multe porturi europene. Din acele puncte, trupele americane se vor deplasa către flancul estic pe coridoare logistice prestabilite. Dezvăluirilor au fost făcute de cotidianul britanic „The Telegraph”.

Cum vor arăta rutele folosite de trupele Alianţei

planuri aparare nato
SURSA FOTO: captură Ştirile ProTV

Un oficial NATO a dezvăluit că trupele americane vor ajunge inițial în portul Rotterdam, de unde vor fi redistribuite către est. Cu toate acestea, se ia în considerare și debarcarea în alte porturi din Italia, Grecia, Turcia și Norvegia. Asta pentru că ruşii ar putea ataca cu rachete cu rază lungă de acțiune. NATO ia astfel în calcul şi eventualitatea în care inamicul ar distruge liniile de comunicație dinspre Rotterdam.

Convoaiele provenite din Grecia și Turcia vor avansa către Bulgaria și România, consolidând flancul sud-estic.

Pentru a asigura un transfer rapid al trupelor și echipamentelor către linia frontului, s-ar putea institui mai multe coridoare terestre, facilitând astfel deplasarea militară între țări. Aceste coridoare vor funcționa ca un fel de Schengen militar. Trupele se vor deplasa fără restricții, conform declarațiilor oficiale anterioare.

„Pregătirea unor coridoare terestre noi e menită să ajute la transferul rapid al militarilor aliați prin Europa centrală, ocolind piedicile birocratice locale.

Această mișcare strategică le permite forțelor NATO să reacționeze rapid dacă acțiunile agresive ale lui Putin se extind spre vest”, a explicat un colonel în rezervă american, fost consilier al secretarului apărării.

România nu se poate apăra cu numai 5-7.000 de militari, până vin forţele principale ale NATO

Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu a explicat pentru Ştirile ProTV că dislocarea cea mai complexă va fi cea a trupelor venite din SUA.

Acestea vor fi nevoite să traverseze un ocean şi să ajungă în porturile din Europa. Apoi, va urma îmbarcarea pe garniturile de tren sau deplasarea pe roți, pentru a ajunge într-un timp cât mai scurt pe granița de est.

„De aici și marea întrebare pe care ne-o punem în situația unui conflict: cât trebuie să reziste România până la sosirea forțelor principale?

Apărarea României nu se va face cu 5 mii sau 7 mii de militari NATO”, s-a întrebat gen. Bălăceanu.

Conceptul de proiectare a rutelor logistice de transfer a fost inițiat încă din 2023. NATO a decis atunci să formeze o forță de reacție rapidă formată din 300.000 de militari. Ei sunt pregătiți să intervină rapid oriunde în flancul estic.

Cu toate acestea, una dintre provocările majore rămâne infrastructura insuficient dezvoltată din unele țări membre ale alianței, cum ar fi România, care se confruntă încă cu o rețea limitată de autostrăzi și căi ferate.