Cu mai puțin de o lună până la sărbătoarea Paștelui, românii își îndreaptă atenția către prețul cărnii de miel, pregătindu-se pentru tradiționala masă festivă. Potrivit estimărilor actuale ale crescătorilor de ovine, prețul mieilor ar putea înregistra o creștere ușoară în acest an, comparativ cu anul precedent, dar nu într-o măsură semnificativă.
În fiecare an, în perioada pascală, se vând în jur de 1,5 milioane de miei în România.
Carnea de miel va fi mai scumpă anul acesta
Conform declarațiilor oierilor, prețul mediu pentru carcasa de miel ar urma să se situeze în jurul sumei de 40 de lei/kg. Cu toate că anul acesta se anticipează unele creșteri în ceea ce privește costurile cu carburanții și electricitatea. Acestea ar putea fi totuși compensate de un preț mai stabil al cerealelor, conform spuselor unor reprezentanți ai sectorului.
„Să știți că fermierul nu se gândește la un preț extraordinar de mare, poate va crește cu 10% față de anul trecut. Cerealele nu au fost atât de scumpe față de anul trecut, ce cheltuieli au crescut sunt cele cu carburanții, cu electricitatea; dar cea mai mare problemă pe care o avem noi este cu forța de muncă, asta ne dă mult înapoi, dar încercăm să ne descurcăm”, a precizat Constanța Ștefan, președintele Asociației Agricole Țara Loviștei la AGRO TV.
Deși prețul de la fermier este estimat să se situeze în general între 20 și 22 de lei/kg, acesta ajunge la 40 de lei/kg la nivelul carcasei, asigurând un echilibru între beneficiile pentru fermieri și accesibilitatea pentru consumatori.
Constanța Ștefan a subliniat că prețurile din supermarket ar putea fi puțin mai ridicate, însă a recomandat achiziționarea directă de la fermieri, în zonele autorizate, pentru a beneficia de prețuri mai accesibile și de calitate garantată.
Carnea s-a scumpit cel mai mult în Bulgaria și România, potrivit Eurostat
Cele mai recente date Eurostat arată că prețul la carne în Uniunea Europeană era cu 3,3% mai mare în luna februarie 2024 decât în luna februarie 2023. În rândul țărilor membre cele mai mari creșteri de prețuri au fost înregistrate în Bulgaria (8,2%) și România (7,7%), conform datelor.
Prețul cărnii a crescut în majoritatea țărilor membre UE, cu excepția a trei țări unde au scăzut: Cehia (unde prețurile au fost mai mici cu 5,1%), Finlanda (minus 2,2%) și Danemarca (minus 0,6%).
Pe categorii, carnea de porc a înregistrat cea mai mare creștere de prețuri la nivelul UE (5,7%), urmată de carnea de oaie sau capră (4,5%) și carnea de vită sau vițel (3%). În schimb, prețurile la carnea de pasăre au scăzut cu 1,6%, la nivelul UE, în luna februarie 2024 comparativ cu luna februarie 2023.