Cât va costa carnea de porc în perioada sărbătorilor de iarnă

Sorin Minea, președintele Federației Romalimenta, a dezvăluit cât ar urma să coste carnea de porc în perioada sărbătorilor de iarnă. De teama scumpirilor, mulți români își fac deja provizii. Sorin Minea crede însă că prețul cărnii de porc nu va crește, tocmai pentru că nu există o cerere mare.

„În fiecare zi văd la televizor cum prețul la carnea de porc se va dubla. Vă spun, chestia asta este imposibilă. O creștere a prețurilor atunci când consumul este mic este utopică.

În momentul în care vânzările sunt mici încep discount-urile pentru a vinde ceva în perioada aceasta. Deci explozia prețurilor în perioada de sărbători, din punctul meu de vedere, este exclusă”, a explicat el la DC News.

„Pe toate statisticile pe care le-am văzut, declarativ, fiecare cetățean dorește să mănânce produsele de la el din țară. O creștere a prețurilor pe origine nu știu dacă va fi viabilă sau nu.

La noi, o parte dintre cei care vorbesc de produse românești spun că „noi trebuie să vindem mai scump ca să ne scoatem banii”, nu mi se pare o politică coerentă”, a adăugat acesta.

Oamenii vor putea vinde porci în perioada Crăciunului

Amintim că la începutul lunii noiembrie, Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că oamenii vor avea dreptul să vândă porci în perioada Crăciunului, deoarece Ordinul ANSVSA care reglementează normele privind creșterea porcilor va fi modificat. Conform prevederilor actuale, oamenii pot să crească porci doar pentru consum propriu, dar cu noile schimbări, vor avea posibilitatea să valorifice porcii crescuți în gospodăriile lor.

Ministrul Agriculturii a anunțat că în urma discuțiilor cu conducerea ANSVSA și cu structurile din cadrul Ministerului Agriculturii, s-a luat decizia de a permite valorificarea porcilor crescuți în gospodăriile țărănești sau în cele ale populației în timpul sărbătorilor de iarnă. Această măsură vine ca un răspuns la cerințele oamenilor care doresc să vândă porci de Crăciun pentru a-și suplimenta veniturile sau pentru a susține tradițiile culinare de sezon.

Conform actului legislativ adoptat, au fost stabilite anumite norme de biosecuritate și reguli pentru persoanele fizice care doresc să valorifice porci. Aceste reguli includ necesitatea de a:

  •  consulta un medic veterinar.
  • obține o adeverință care să certifice starea de sănătate a porcului.

Ministrul Barbu a subliniat că în cadrul acestor proceduri, partea de sănătate publică a animalelor va fi asigurată de medicii concesionari. Serviciul va fi furnizat gratuit.

Ce reguli vor trebui să respecte crescătorii de porci?

Potrivit noilor reguli, micii crescători de suine sunt obligați să respecte următoarele condiții și cerințe de biosecuritate.

  • Porcinele deținute trebuie să fie identificate individual și înregistrate în Baza națională de date.
  • Exploatația trebuie să fie supusă controlului sanitar-veterinar regulat.
  • Porcinele trebuie să fie înregistrate în registrul agricol deținut de unitatea administrativ-teritorială în a cărei rază teritorială se află exploatația.
  • Comercializarea porcinelor și a produselor provenite de la acestea este strict interzisă.

Mai multe puteți citi aici.