Miliarde de euro se învârt anual, în ambele sensuri, între românii de afară și familiile rămase în țară și an de an apar metode tot mai ieftine de transfer. Variantelor clasice li s-au alăturat în ultimul timp servicii speciale puse la dispoziția stranierilor de bănci și de Poșta Română. Cea mai simplă modalitate de a primi bani de la rudele plecate să lucreze în străinătate sau de a le trimite o anumită sumă sunt plățile rapide, puse la dispoziție de companii precum Western Union, MoneyGram sau Smith&Smith. Banii ajung la destinatar în doar câteva minute. Pentru beneficiari, serviciul este gratuit, comisionul fiind plătit la depunere. Mai ales în cazul transferurilor de mică valoare, comisionul poate fi o problemă.
Acesta este, de altfel, dezavantajul comisioanelor fixe, cum sunt cele practicate de aceste companii. Spre exemplu, la Western Union, pentru o sumă cuprinsă între 0 și 50 de euro, expeditorul va avea de achitat o taxă de șapte euro. Ca pondere în suma tranzacționată, acesta reprezintă 14%. Cu cât suma este mai mare, cu atât tranzacția devine mai avantajoasă, întrucât comisionul se modifică, iar ponderea acestuia din total scade. Pentru valori cuprinse între 1.500 și 1.750 de euro, comisionul fix la Western Union este de 65 de euro, deci reprezintă o pondere de 4,3%-3,7% din total. MoneyGram și Smith&Smith folosesc, de asemenea, comisioane, sub formă de sume fixe. Tranzacțiile din străinătate în țară au tarife similare, care variază însă în funcție de fiecare țară în parte.
Marele avantaj al plăților rapide este, după cum spune și numele, viteza tranzacției. Banii sunt virați în câteva minute sau cel mult o oră. De exemplu, prin intermediul Smith&Smith pot fi încasați în zece minute din momentul în care au fost trimiși din străinătate, prin unul din cele 31 de birouri proprii sau prin unitățile RIB și VictoriaBank (Republica Moldova) și în maximum o oră în cazul BCR. La Western Union tranzacția se face, de asemenea, în circa 20 de minute, după cum au declarat pentru revista Capital reprezentanții companiei. Suma maximă care poate fi trimisă pe parcursul unei zile prin Western Union din România în străinătate este 10.000 de dolari sau echivalentul în euro, limite similare fiind impuse și în transferurile pentru piețele externe.
De la simplu și scump la mai complex și ieftin
Cei care vor un serviciu mai ieftin trebuie să facă rabat la unul dintre avantajele puse la dispoziție de variantele clasice, respectiv rapiditatea sau simplitatea. La Western Union, de exemplu, prețul poate varia în funcție de viteza transferului, adică „în funcţie de intervalul de timp necesar pentru trimitere. Clienții pot alege să transfere bani în câteva minute sau a doua zi, cu un comision mai mic“, au spus reprezentanții Western Union.
Totodată, jucătorii din piață au dezvoltat servicii adresate celor familiarizați cu transferurile online și care dețin cel puțin un cont curent la o bancă. Cu toate că și aceste două servicii costă, prețul este destul de redus. Astfel, la Smith&Smith, „în cazul transferurilor în cont în valoare de 2.000 euro, de exemplu, comisionul este de doar 15 euro (deci sub 1%)“, afirmă reprezentanții companiei.
Western Union oferă servicii de transfer online și prin intermediul telefonului mobil. O variantă care este, de asemenea, avantajoasă din punctul de vedere al costului, dar care nu are și beneficiul vitezei, este cea a Poștei Române. În plus, câteva bănci românești, cum ar fi BRD SocGen și UniCredit – Țiriac, au venit cu oferte speciale pentru românii care lucrează în străinătate (în special Spania și Italia) și vor să trimită bani în România. Pentru aceste servicii, cele două bănci colaborează cu creditori din țările respective, cum ar fi la Caixa, din Spania, în cazul BRD și subsidiara UniCredit din Italia, în cazul UniCredit – Țiriac. „UniCredit-Țiriac Bank oferă clienților care locuiesc în Italia un pachet de produse și servicii dedicat, denumit Familia Ta. Produsele incluse în pachet sunt: cont curent (în lei și euro), card de debit și serviciul online banking. Pachetul Familia oferă șase tranzacții gratuite de transfer de bani din Italia în România, prin intermediul contului deschis la UniCredit Agenzia Tu“, au declarat pentru Capital oficialii băncii.
Transferuri gratuite în România
Una dintre cele mai avantajoase forme de transfer pe teritoriul țării este pusă la dispoziție de Poșta Română, prin cadrul MasterCard emis sub sigla instituției. Cardul este atașat unui cont curent, pentru același cont putând fi emise alte patru carduri auxiliare. Transferul de bani pe teritoriul României este gratuit între posesorii cardului, dacă se încarcă contul de card la unul din oficiile Poștei Române, iar beneficiarul transferului ridică banii tot de la un oficiu poștal. Suma este virată în doar câteva minute. Cardul permite și tranzacții internaționale.
Gratuite pot fi și serviciile puse la dispozițe de unele bănci, prin intermediul cardurilor. Astfel, contul unui card poate fi încărcat cu o sumă de bani, gratuit, la casieria unei bănci, iar beneficiarul poate ridica tot gratuit suma chiar și de la ATM, dacă are un card emis de o instituție care nu comisionează retragerile de la bancomat.
„Clasicii“ pieței de transfer rapid aplică pentru tranzacțiile pe teritoriul României taxe similare transferurilor în străinătate și operațiunilor care au loc pe teritoriul țării. De exemplu, pentru 50 de lei trimiși în țară prin Western Union, expeditorul va avea de achitat 15 lei, iar pentru 300 de lei comisionul este de 20 de lei. Tot pentru un transfer de 300 de lei, expeditorul va plăti o taxă de 24 de lei dacă apelează la serviciul MoneyGram.
Ce sume „învârt“ românii
Și înainte, și în timpul crizei, suma medie trimisă din străinătate în România a fluctuat în jurul aceleiași valori: 300 de euro. În cazul Western Union, media este de 350-400 de dolari (290-330 euro), iar transferurile din și în România se înscriu în acest interval, potrivit oficialilor companiei. Suma variază în funcție de țara de proveniență. La Smith&Smith, de exemplu, tranzacțiile în și din Spania au o valoare medie de 280 de euro, iar cele dintre Italia și România o valoare medie de 330 de euro. Ceva mai mari sunt sumele transferate între România și Republica Moldova, ca medie: 400 de euro.
Criza a afectat puternic piețele dezvoltate în ultimul timp, ceea ce s-a reflectat și în evoluția din ultimele luni a bilanțurilor transferurilor puse la dispoziție de unele companii. La Smith&Smith, volumul total al tranzacțiilor din străinătate către România a scăzut în primul semestru raportat la aceeași perioadă din 2010 „în principal ca urmare a scăderii valorii medii transferate de la 343 la 320 euro, cu circa 7%“, au menționat pentru Capital reprezentanții companiei. Western Union s-a confruntat la începutul crizei cu o situație similară, dar în ultimul timp evoluţia transferurilor în România a înregistrat o tendinţă generală de creştere a volumului, potrivit reprezentanților companiei.
Românii din țară au trimis în ultimul timp tot mai mulți bani peste graniță. „La Smith&Smith, în primele șase luni ale anului volumul total al banilor trimiși din România în străinătate a fost cu 70% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut, „în special datorită comunităților de emigranți din România proveniți din Republica Moldova, China, Filipine“, susţin cei de la Smith&Smith. În cazul Western Union, la nivelul zonei EMEASA (Europa, Orientul Mijlociu, Africa şi Asia de Sud), unde este inclusă şi România, în al doilea trimestru din 2011 s-a înregistrat o creștere cu circa 4% a sumelor trimise peste graniță.
În 2010, România a beneficiat de intrări de valută de 3,81 miliarde euro de la românii care lucrează peste hotare, comparativ cu 4,36 miliarde euro în 2009 sau cu vârful absolut atins în 2008, de 6,61 miliarde euro. În primele două luni din 2011, românii au trimis în țară circa 450 de milioane de euro, cu aproximativ o treime mai puțin decât în perioada similară de anul trecut, când s-au cifrat la 702 milioane euro.
Mai mulți bani din Spania
2010 Anul trecut, românii din Spania au trimis acasă 381 de milioane de euro, adică o sumă totală cu 4% mai mare faţă de cea pe care au transferat-o cu un an în urmă. România se află printre singurele trei ţări unde sumele de bani trimise de lucrătorii din Spania au crescut în 2010, potrivit datelor actualizate ale Băncii Spaniei, şi prezentate de Remesas.org. China, Paraguay şi România sunt primele trei ţări în care sumele transmise din Spania au crescut faţă de 2009, arată portalul menţionat.