La unison, analiștii consideră că Banca Națională a României (BNR) va păstra nemodificată dobânda de politică monetară, cel puțin în prinma jumătate a anului viitor, la 5,25%. Spre finalul anului, unii analiști, cum sunt Florentina Cozmâncă (RBS Bank) sau Rozalia Pal (Garanti Bank), consideră că nu este exclusă o oarecare relaxare a politicii monetare. În funcție de evoluția inflației și de cum va fi anul agricol 2013, banca centrală ar putea  aplica o scădere ușoară a dobânzii, până la nivelul de maximum 5%.
„Activitatea economică slabă ar putea justifica o dobândă ușor relaxată, dar inflația ridicată impune o politică monetară restrictivă. Tocmai de aceea, până la viitoarea producție agricolă, BNR va păstra nemodificată dobânda de politică monetară“, este de părere Ionuț Dumitru, economist-șef Raiffeisen Bank.
În plus, dobânda de politică monetară va fi dublată de „un control ferm al lichidităților, la fel ca în 2012, mai ales în contextul în care ne așteptăm ca PIB-ul să stagneze în acest an, iar creșterea economică de anul viitor să fie de circa 0,5%“, precizează Vlad Muscalu, economistul-șef al ING Bank. Mai optimistă, Florentina Cozmâncă vede nivelul de creștere economică la 2% pentru 2013, chiar dacă recunoaște că, în prima parte a anului, ne vom confrunta cel mai probabil cu o creștere economică sub potențial.
De asemenea, precizează Rozalia Pal, „ne așteptăm ca Banca Națională a României să fie foarte prudentă în ceea ce privește politica monetară – atât prin dobânda-cheie, cât și prin rezervele minime obligatorii. Ne așteptăm la păstrarea dobânzii-cheie și a ratei rezervelor minime obligatorii la nivelul actual“.
Inflația rămâne în afara intervalului țintit
Rezervați în privința prognozelor di­recte legate de evoluția inflației, eco­no­miștii recunosc la unison că în prima jumătate a anului viitor inflația va fi în afara intervalului-țintă stabilit de BNR (plus/minus 1% peste prognoza băncii centrale de 2,5% în 2013). „Inflația va crește până la un maxim de 5,9% în al doilea trimestru, ca urmare a scum­pirii energiei, a tu­tu­nu­lui și a combustibililor“, explică Eugen Sinca (BCR). Chiar dacă despre ne­atin­gerea țintei de inflație în 2013 nu vorbește clar nimeni, este evident că BNR se va afla oricum la limita superioară a intervalului-țintă, riscul de depășire al acesteia fiind foarte ridicat. Totuși, prognozele comunicate revistei Capi­tal de către economiștii-șefi ai ma­rilor bănci comerciale indică fap­tul că trendul este mai degrabă de depășire a țintei de inflație decât de atin­gere a ei, fie chiar și în marginea de sus a intervalului, adică spre 3,5% în decembrie 2013 faţă de decembrie 2012. 
Dobânzile la credite și depozite scad

Inflația ridicată și păstrarea dobânzii de politică monetară la 5,25% vor pune presiuni pe dobânzile la depozitele și creditele în lei. Dacă Rozalia Pal (Garanti) vede posibilitatea ca în anumite perioade, din cauza inflației ridicate, dobânzile la creditele în lei să crească, majoritatea anticipează stagnarea acestora sau o scădere marginală, puțin peste nivelul de 0,5% în medie pe sistem.
În cazul depozitelor bancare în lei, analiștii consideră că dobânzile vor stagna sau chiar vor scădea puțin în 2013. Speră însă ca inflația să se mențină în jurul valorii de 5%, pentru a păstra un nivel pozitiv al randamentelor la depozitele constituite pe perioade de minimum un an.
În ceea ce priveşte indicatorii de referinţă pentru creditele cu dobândă variabilă, economiştii ING estimează că ROBOR la trei luni va creşte uşor în prima jumătate din 2013, până la 6,4%, şi va scădea până la 5,8% la finalul anului. De asemenea, cei de la ING estimează că dobânzile la care băncile se vor împrumuta între ele în euro pe trei luni vor fi de 0,2% la finele primelor două trimestre de anul viitor şi de 0,3% la sfârşitul următoarelor două trimestre.
În privinţa marjelor, este aşteptată o uşoară creştere. „Marjele de dobândă vor înregistra o uşoară majorare, întrucât, credem noi, mediul economic nu va fi favorabil, şi atunci costul de risc va înregistra o creştere“, spune Vlad Muscalu, senior economist ING Bank România. Astfel, dobânzile la lei ar putea creşte uşor sau ar putea rămâne constante, în vreme ce dobânzile la euro se aşteaptă să avanseze uşor.
Una peste alta, creditarea ar putea avansa uşor în 2013. „Estimăm că soldul creditării în lei va fi cu aproximativ 2% mai mare la finalul lui 2013 faţă de cel de la finele lui 2012. Creditarea în valută exprimată în euro ar putea avansa cu 1%, dar ridică multe semne de întrebare legate de ce se va întâmpla cu programul Prima Casă“, conchide Muscalu.
Cursul se depreciază cu circa 5%

Cursul de schimb va evolua în in­ter­valul 4,4-4,7 în cea mai mare parte a anului 2013. „Riscurile de depreciere a leului, care vin din par­tea calendarului încărcat de plăți către FMI, precum și din partea pro­­greselor lente în do­me­niul ab­sorbției fondurilor euro­pe­ne vor fi contrabalansate de o mult așteptată normalizare a mediului po­litic. Astfel, există șanse să vedem o creștere a interesului investitorilor stră­­ini pentru România“, spune Eu­gen Sinca. În acest sens, Vlad Mus­calu spune că „dacă titlurile de stat în lei vor fi introduse în indicele JP Morgan, interesul investitorilor va fi mai crescut, și atunci am putea revizui spre apreciere prognoza noastră de evoluție a cursului de schimb, care merge până la un nivel de 4,75 lei pentru un euro în acest moment“.
De asemenea, este de așteptat ca sectoare cu un raport rentabilitate-risc atractiv pe termen lung să cap­te­ze atenția investitorilor, dacă și mediul legislativ va fi prietenos – agricultura și industria alimentară, energia, turismul, serviciile de tele­comunicații și tehnologia infor­ma­ției. Oricum, prognozele nu indică pentru 2013 o depreciere mai mare de 5% a leului.

Dobânzile la creditele în lei vor scădea, în medie, la 10,6%, față de 11,1% în 2012, iar la depozite dobânda medie va fi de circa 5,3% față de 5,5% în 2012.
Cătălina Molnar, economist-șef Unicredit Țiriac Bank.

Ne așteptăm la o stagnare a dobânzii de politică monetară la 5,25% și la o inflație circa de 5%, cel puțin până la viitoarea producție agricolă.

Ionuț Dumitru, economist-șef Raiffeisen Bank.

După ce investitorii străini și-au redus expunerea pe obligațiunile guvernamentale în lei, în 2013 am putea asista la o creștere a acestor plasamente.
Florin Eugen Sinca, economist-șef BCR.