Există posibilitatea să fim printre ultimele generații care se vor bucura de locurile fabuloase din lume și de adevărate minuni ale planetei. De aceea trebuie protejate cât mai mult și cât mai repede cu putință.

Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii, UICN, se ocupă de protejarea acestor situri din lume. Organizația activează în domeniul biodiversității, schimbărilor climatice, energiei, mijloacelor de subzistență umane și ecologizării economiei mondiale, sprijinind cercetarea științifică, gestionând proiecte de teren în întreaga lume și reunind guvernele, ONU, ONG-urile și companiile pentru a dezvolta politici, legi și bune practici. UICN este una din cele mai vechi și mari organizații globale de mediu din lume. În momentul actual, se află 59 de situri certificate pe Lista Verde a Uniunii. 

Ultimul an în care au fost adăugate situri pe Lista Verde a fost 2022. În urmă cu doi ani au fost admise 16 situri din China, Franța. Mexic, Peru și Zambia. Lista verde a UICN numără în prezent 77 de situri din 18 țări din întreaga lume.

Zambia, pentru prima dată pe Lista Verde a UICN

Din 2022, Parcul Național North Luangwa a devenit primul sit din Zambia inclus pe Lista Verde a UICN. Acesta este gestionat de către Societatea Zoologică din Frankfurt și de Departamentul Parcurilor Naționale și al Faunei Sălbatice din Zambia.

Parcul este „acasă“ petru singura populație de rinoceri negri din Zambia, dar și pentru cea de elefanți africani în creștere.

Acest loc este cu adevărat special. Este unul dintre cele 10 bastioane de apărare ale leilor africani care au mai rămas în Africa, scrie infofinanciar.ro

Alte nouă noi situri din China protejate

De asemenea, și nouă situri de pe teritoriul Chinei au fost introduse pe Lista Verde. Astfel, numărul ariilor protejate din această țară a ajuns la 15.

Două dintre ele reprezintă zone-cheie pentru biodiversitatea și au o importanță globală. Prima este Rezervația Naturală Națională Hunan Hupingshan, cu un sistem ecologic unic și resurse naturale bogate, unde speciile protejate au caracteristici unice. În rezervația au fost înregistrate 352 de specii de păsări, 117 specii de pești, 1.186 de specii de plante sălbatice și plante domestice și 400 de specii de plante acvatice. În fiecare iarnă, Rezervația Hunan Hupingshan găzduiește între 100.000 și 170.000 de păsări.

Cel de-al doilea sit important prin biodiversitatea lui este Parcul Național Shennongjia, inclus și el în patrimoniul natural mondial. Situl protejează una dintre cele mai mari păduri din centrul Chinei, care conservă diverse specii endemice, extrem de rare la nivel mondial. În Parcul Național Shennongjia trăiesc peste 600 de specii de vertebrate, inclusiv maimuța cu nasul înfundat auriu, leopardul înnorat și cel mai mare amfibian din lume, salamandra gigantică chineză.

Pe lista siturilor protejate incluse pe Lista Verde se află și Guangzhou Haizhu, cel mai mare parc național cu zone umede din centrul Chinei și Parcul Național Qianjiangyuan, una dintre primele 10 zone pilot de parcuri naționale din această țară.

Sub protecție au intrat și cinci rezervații ale biosferei UNESCO-MAB: Muntele Changbai, Rezervația naturală națională Hubei Qizimeishan, Rezervația naturală națională Hunan Badagongshan și Rezervația naturală națională Grand Khingan Hanma din Mongolia interioară.

Și pitoreasca zonă Huangguoshu este protejată de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. Cascada Huangguoshu este una din cele mai mari din China și din Asia de est.

Situri din Franța, Peru și Mexic

Franța deține cele mai multe situri protejate din lume. Pe Lista Verde a UICN a fost adăugat cel de-al 23-lea sit din această țară. Este vorba de zona insulelor Saint-Marcouf, Natura 2000 Western Seine Bay. Acesta este o zonă extrem de importantă pentru migrația și cuibăritul păsărilor marine. 

Nici statul Peru nu a fost sărit de pe Lista Verde. Din această zonă au fost adăugate două situri: Rezervația comunală Machiguenga și Sanctuarul național Megantoni. Ambele implică direct populațiile indigene în administrarea lor. Machiguenga este gestionată în comun de către Serviciul Național al Ariilor Naturale Protejate de Stat (SERNANP) și de comunitățile indigene din zonă: matsigenka, ashaninka, kaquinte și yine-yami. Sanctuarul național Megantoni este cunoscut ca fiind poarta dintre lumea andină și cea amazoniană prin canionul Pongo de Mainique. Aici este „acasă“ pentru popoarele matsigenka, andean și nanty-kugapakori.

În Mexic, Parcul Național Cabo Pulmo, inclus în patrimoniul mondial, a fost admis și pe Lista Verde a UICN. Aici se află singurul ecosistem de recif din Golful California, adăpostind unii dintre cei mai longevivi corali din lume, cu o vechime de 20.000 de ani. Și Parcul Național Bahía de Loreto, care face parte din patrimoniul mondial UNESCO, împreună cu alte patru insule din regiunea Golfului California, și rezervația biosferei Selva El Ocote au fost trecut, de asemenea, pe Lista Verde.

Noi potențiale intrări pe Lista Verde

Uniunea Internațională pentru conservarea Naturii are în vedere mai multe zone din lume pentru a le include printre ariile protejate. Printre acestea se află și Parcul Național Lençóis Maranhenses din Brazilia. Aici, peisajul se schimbă datorită interacțiunii dintre climă, ocean și formele de relief. Pe timpul sezonului ploios, dunele de coastă Barchan se transformă în lacuri interdunale temperare.

Și Deșertul Badain Jaran cu turnuri de nisip și lacuri din China ar putea fi trecut pe Lista Verde de situri protejate. Acesta este un exemplu clar de evoluție continuă a peisajelor deșertice. Deșertul se întinde pe o suprafață de 800.000 de hectare.

Un alt candidat la Lista Verde a UICN este The Flow Country din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Acesta este cel mai intact și extins sistem de mlaștini acoperite din lume, care găzduiesc o floră și o faună unică și au un rol vital în apărarea împotriva efectelor schimbărilor climatice.

În Teritoriul francez de peste mări al Polineziei Franceze, Te Henua Enata – Insulele Marchișele este un punct fierbinte pentru biodiversitatea terestră și marină și pentru speciile endemice, îndeplinind criteriile naturale conform evaluării UICN. Izolarea acestui arhipelag tânăr a favorizat prezența a 305 specii de plante unice. 

Se dorește, de asemenea, și extinderea sitului care include Sanctuarele de păsări migratoare de-a lungul coastei Mării Galbene – Golful Bohai din China pentru a cuprinde încă zece regiuni. Situl, care face parte din Patrimoniul mondial, găzduiește cel mai mare sistem din lume de zone umede costiere și reprezintă un element indispensabil pentru mai mult de 400 de specii de păsări migratoare de-a lungul căii de zbor Asia de Est – Austrasia, o subregiune a Oceaniei.