Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că durata carantinei şi a izolării pentru persoanele bolnave de COVID va fi redusă la 10 zile, la fel ca în multe ţări din UE.

„Vom rezolva în aceste zile durata carantinei şi a izolării. Va fi şi în România doar de 10 zile, la fel cum este în marea majoritate a ţărilor din Uniunea Europeană”, a afirmat Alexandru Rafila, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Un grad mare de vaccinare reduce perioada de carantinare

Şeful Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol, a îndemnat la vaccinare, în contextul viitorului val al pandemiei generat de tulpina Omicron.

„Dacă v-aţi vaccinat cu schema iniţială, faceţi-vă şi boosterul, pentru că este important în această conjunctură a tulpinii Omicron şi nu pentru călătorii sau pentru a intra la mall. Iar cei care nu sunteţi, vaccinaţi-vă, din nou în conjunctura tulpinii Omicron, nu neapărat pentru a intra la mall. Vaccinarea este o măsură de prevenire a unei forme severe de îmbolnăvire care apare mult mai frecvent la persoanele vârstnice sau cu boli cronice, dar apare şi la tineri. Mulţi dintre noi poate avem o boală cronică şi nici măcar nu cunoaştem acest lucru. Vaccinaţi-vă ca să nu faceţi forme severe”, a spus Pistol.

Ea a explicat că celelalte state ale UE îşi pot permite reducerea perioadei carantinei şi mai mult de 10 zile pentru că au un grad mare de vaccinare a populaţiei.

„Ei pot reduce şi mai mult perioada de izolare pentru că transmisibilitatea la o persoană vaccinată este mult mai redusă decât la una nevaccinată. (…) La noi problema este numărul mare de persoane nevaccinate şi aşteptările nu sunt tocmai optimiste”, a adăugat Pistol.

Discuții privind certificatul electronic COVID

De asemenea, Alexandru Rafila, şi-a exprimat speranţa ca în perioada următoare să existe o decizie la nivel politic pentru adoptarea certificatului electronic COVID, prin care s-ar evita un ‘lockdown’, închiderea şcolilor şi un număr mare de decese cauzate de infecţia cu SARS-CoV-2.

El a explicat, miercuri, că certificatul electronic ar trebui introdus înainte să crească numărul de cazuri cu varianta Omicron.

„Din păcate, o măsură care să încetinească transmisia, respectiv utilizarea acelui certificat COVID – noi l-am elaborat, dar, cum bine ştiţi, el nu a fost adoptat – este o măsură pe care am fi vrut să o luăm, chiar dacă temporar, în România, încât să putem să gestionăm mai bine acest val cinci. Rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie politică, care să poată să ducă la adoptarea unui astfel de document, încât să evităm trei lucruri majore (…) pe care eu, personal, cât şi colegii mei, ca oameni de sănătate, doresc să le evite”, a spus Rafila la Ministerul Sănătăţii.