În acest context, câştigul salarial real va înregistra un avans de 1,2%. La sfârşitul acestui an, rata şomajului BIM (conform criteriilor Biroului Internaţional al Muncii) se va situa la 7,1% iar numărul de şomeri BIM va ajunge la 703.000 persoane, în scădere faţă de estimările referitoare la anul 2011 care indică un număr de 720.000 de şomeri BIM.

Pe de altă parte, Comisia Naţională de Prognoză estimează o inflaţie de 3,5% 2012, în creştere uşoară faţă de o majorare de 3,14% a preţurilor de consum în 2011.

În privinţa Produsului intern brut, Comisia Naţională de prognoză anticipează o creştere 1,7% anul acesta, PIB urmând să aju ngă la 609,6 miliarde de lei.

Potrivit CNP, industria va consemna o creştere de 1,9% în acest an, sectorul construcţiilor va înregistra un avans de 3,7% iar serviciile vor consemna o majorare de 1,3% în timp ce agricultura va stagna. Consumul final va creşte cu 1,9% iar formarea brută de capital fix cu 7,2%.

Potrivit celor mai recente estimări ale Fondului Monetar Internaţional, economia românească va înregistra un avans de 1,8% în acest an, în scădere faţă de ultimele previziuni ale instituţiei care indicau o creştere a Produsului Intern Brut de 2% în 2012. FMI a arătat că, pentru 2012, perspectivele de creştere economică a României s-au înrăutăţit considerabil iar şocurile negative viitoare nu pot fi excluse.

La începutul acestei luni, ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, a precizat că autorităţile mizează pe o creştere de 1,52 – 2% în 2012 faţă de 2011 chiar dacă la sfârşitul primului trimestru din acest an România ar putea intra în recesiune din punct de vedere tehnic.

‘A fost înregistrată scădere pe trimestrul unu, comparativ cu trimestru patru 2011. Tehnic, este posibil să intrăm în recesiune. Trimestrul patru a avut o scădere faţă de trimestrul trei. Întrebarea este ce facem ca să trecem pe creştere anuală. Estimăm o creştere de 1,52 – 2% în 2012, faţă de 2011. Scăderile au fost cauzate având în vedere baza trimestrului patru anterior, aceasta a fost mare. În primul trimestru din 2012 avem această neşansă a vremii. În funcţie de creşteri şi de venituri discutăm şi scenariile de revenire’, a afirmat Drăgoi la începutul lunii martie.
Recesiunea tehnică este definită de două trimestre consecutiv de scădere a economiei. Potrivit datelor provizorii publicate de Institutul Naţional de Statistică, economia României a scăzut cu 0,2% în ultimul trimestru al anului trecut. Anul trecut economia României a consemnat un avans de 2,5%.