Câtă apă trebuie să bem pentru sănătatea noastră

Corpul nostru conține până la 60% apă. Acest lichid important contribuie la o serie de funcții esențiale, cum ar fi reglarea temperaturii corpului, eliminarea deșeurilor, acționând ca un amortizor de șoc pentru creier și măduva spinării, producerea salivei și lubrifierea articulațiilor. Ni se recomandă să bem o anumită cantitate de apă în fiecare zi pentru a preveni deshidratarea, care poate interfera cu capacitatea organismului de a îndeplini aceste funcții.

Dar, dincolo de asta, ce alte beneficii are apa asupra sănătății generale? În cel mai recent studiu condus de Universitatea din California San Francisco (UCSF), cercetătorii au vrut să găsească răspunsul la această întrebare. Iată ce au descoperit, potrivit Newatlas.

„Dovezile nu au fost clare, iar beneficiile nu au fost bine stabilite, așa că am vrut să aruncăm o privire mai atentă”, a declarat Benjamin Breyer, președintele Departamentului de Urologie al UCSF și autorul principal al studiului.

Cantitățile de apă recomandate variază, dar Academia Națională de Medicină din SUA sugerează un aport zilnic de lichide de aproximativ 13 căni de lichide (3 litri) pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 19 și 30 de ani și 9 căni (2,1 litri) pentru femeile cu aceeași vârstă. Utilizarea cuvântului „lichide” include apa, dar și alte băuturi.

Cercetătorii au revizuit sistematic datele din studiile clinice randomizate anterioare care au analizat modul în care creșterea aportului de apă (cu excepția unui studiu, în care aportul de apă a fost scăzut) a afectat sănătatea și problemele legate de sănătate. Studiile au evaluat diferite populații, iar obiectivele primare recurente au inclus pierderea în greutate, nivelul glicemiei a jeun, cefaleea, infecția tractului urinar (ITU) și pietrele la rinichi.

Iată ce au descoperit cercetătorii.

Pierdere în greutate

În trei studii, adulții supraponderali cărora li s-a cerut să bea 51 fl oz (1,5 L) de apă pe zi înainte de mese, pentru o perioadă de 12 săptămâni până la 12 luni, au avut o scădere în greutate mai mare în comparație cu cei din grupurile de control. Într-un al patrulea studiu cu 38 de participanți, consumul a 2 L de apă pe zi nu a fost asociat cu schimbarea greutății pe o perioadă de șase luni. Acest studiu a fost diferit de celelalte trei, deoarece unii dintre participanți erau adolescenți.

Glicemia a jeun

Într-un studiu efectuat pe 40 de diabetici de tip 2 diagnosticați recent (în ultimii cinci ani), care au băut 250 ml de apă înainte de micul dejun – 500 ml înainte de prânz și 8,5 oz înainte de cină timp de 8 săptămâni – s-a produs o diferență semnificativă în nivelul glicemiei a jeun (–32,6 mg/dL) în comparație cu grupul de control (5,3 mg/dL). Deși aceasta este o scădere mare a glicemiei a jeun, nu este clar din studiu dacă s-a datorat hemodiluției. În plus, deoarece aportul de apă a fost înainte de masă, beneficiile ar fi putut fi rezultatul scăderii consumului de alimente sau al pierderii în greutate (care a avut loc în grupul de tratament).

În schimb, un alt studiu pe 60 de participanți a constatat că consumul a 18,6 fl oz (550 ml) de apă în două ore de la trezire și 18,6 fl oz înainte de culcare timp de 12 săptămâni a crescut nivelul glucozei din sânge cu aproximativ 0,6 mg/dL. Acest studiu a implicat participanți adulți care nu au primit medicamente și/sau modificări ale stilului de viață pentru diabet.

Durere de cap

Două studii care evaluează efectul creșterii aportului de apă cu 1,5 L/zi timp de trei luni la pacienții cu dureri de cap recurente au dat rezultate contradictorii. Unul, care a recrutat 102 adulți, a constatat că intervenția a fost asociată cu îmbunătățirea scorului MSQL (Calitatea vieții specifice migrenei) al participanților cu 4,5 puncte și a raportat mai puține zile cu dureri de cap; cu toate acestea, constatările nu au fost semnificative.

Un alt studiu a folosit aceeași intervenție la adulți cu migrenă sau cefalee, iar efectul nu a fost semnificativ statistic asupra MSQL. Dimensiunea eșantionului pentru acel studiu a fost scăzută: doar 18 participanți.

Infecția tractului urinar (ITU) și vezica urinară hiperactivă

Într-un studiu randomizat, 140 de femei în premenopauză cu infecții urinare recurente care au băut în mod normal mai puțin de 1,5 litri de lichide pe zi și-au crescut aportul de apă cu 50,7 fl oz/zi. Consumul de apă mai mare a fost asociat cu un număr mediu mai mic de episoade ITU pe o perioadă de 12 luni, precum și cu mai puține tratamente cu antibiotice.

Un alt studiu a investigat dacă creșterea aportului de apă a modificat bacteriile patogene găsite în tractul urinar. Paisprezece femei aflate în premenopauză, subhidratate, (beau mai puțin de 50,7 fl oz/zi) și-au mărit aportul zilnic de apă la 64 fl oz (1,9 L), dar nu a existat nicio diferență de bacterii între cele care au băut mai multă apă și cele care nu au băut.

Pietre la rinichi

Persoanelor predispuse la apariția pietrelor la rinichi li se recomandă să bea multă apă, fie pentru a le preveni, fie pentru a ajuta la eliminarea lor. Cercetătorii au analizat două studii, care au examinat asocierea dintre aportul crescut de apă și riscul de pietre la rinichi. Un studiu efectuat pe adulți sănătoși, cu vârsta cuprinsă între 25 și 50 de ani, a comparat consumul de 68 fl oz (2 L) de apă suplimentară cu un grup de control și a constatat că riscul de formare a pietrelor la rinichi a scăzut în grupul de tratament și a crescut în grupul de control.

Apoi s-a făcut un studiu pe 221 de pacienți cărora, după un prim episod de pietre la rinichi, fie li s-a cerut să-și mărească aportul de apă până la urinat cu 2 L/zi, fie să nu-și schimbe aportul de apă. Peste cinci ani, rata de recurență a pietrelor la rinichi a fost semnificativ mai mică – a scăzut cu mai mult de jumătate – în grupul de intervenție. Pe scurt, consumul mai mare de apă a fost asociat cu rezultate semnificative, din punct de vedere statistic, pentru scăderea în greutate și evitarea pietrelor la rinichi. Alte studii au sugerat că consumul mai mare de de apă a oferit beneficii legate de prevenirea durerilor de cap, infecțiile urinare și controlul diabetului, dar nu au avut o semnificație statistică.

Apa poate să provoace efecte adverse

Cercetătorii spun că probabilitatea extrem de scăzută ca apa să provoace anumite efecte adverse ar trebui să încurajeze alte studii, pentru a evalua beneficiile pentru sănătate sugerate în studiile individuale pe care le-au revizuit.

„Știm că deshidratarea este dăunătoare, în special la cei cu antecedente cu pietre la rinichi sau infecții urinare. Pe de altă parte, cineva care suferă de urinare frecventă poate beneficia de o cantitate mai mică de apă. Nu există o abordare unică pentru consumul de apă”, concluzionează ei.