Câtă apă trebuie să bem, de fapt? Specialiștii au spus adevărul

Apă

Sursa: Dreamstime

Hidratarea corectă poate face mai mult decât ne-am imagina pentru sănătatea generală a organismului. O dovedește o nouă cercetare, care sugerează că adulții în vârstă, care se hidratează corespunzător, ar putea fi mai sănătoși și mai longevivi decât cei care nu o fac, având o incidență mai mică a unor maladii cardiace și pulmonare.

„O bună hidratare a organismului poate încetini îmbătrânirea, poate preveni sau întârzia dezvoltarea bolilor cronice și, prin urmare, poate prelungi viața”, a precizat Natalia Dmitrieva, cercetător la Laboratorul de Medicină Regenerativă Cardiovasculară de la U.S. National Heart. „Hidratarea adecvată susține numeroasele funcții ale corpului și, în timp, consumul de lichide poate încetini îmbătrânirea, contribuind la o viață lungă și sănătoasă”, afirmă ea.

Astfel, cei care beau cantitatea recomandată de lichide sunt și cu 64% mai puțin expuși riscului de a face insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, fibrilație atrială și boli arteriale, precum și boli pulmonare, diabet și demență, potrivit Wellandgood.

Câtă apă ar trebui să bem zilnic

„Cel mai bun mod pentru ca oamenii să se hidrateze cât mai bine este să fie conștienți de cantitatea de lichide pe care o beau, fără a se angaja în activități sportive intense sau fără a sta mult timp la temperaturi ridicate”, a spus Dmitrieva.

Recomandările actuale variază între 2 până la 3 litri de lichide pe zi – pentru femei (adică 6 până la 9 căni de apă), în timp ce bărbații au nevoie de aproximativ 8 până la 12 căni, a spus ea. Sondajele la nivel mondial estimează că mai bine de 50% dintre oameni beau mai puține lichide decât cantitatea zilnică recomandată, iar astfel se expun unor riscuri majore privind declanșarea unor afecțiuni.

Tulburări fiziologice grave în echilibrul fluidelor din organism

Samantha Heller, medic nutriționist la NYU Langone Health din New York City, este de acord că hidratarea este esențială pentru o viață sănătoasă.

„Corpul omenesc lucrează din greu pentru a menține un echilibru sănătos al fluidelor, care include menținerea nivelurilor de sodiu seric (nivelurile de sare din sânge). Apariția setei este o modalitate prin care organismul ne semnalează că trebuie să consumăm mai multă apă. A bea prea multă sau, din contră, prea puțină apă, pot duce la tulburări fiziologice grave în echilibrul fluidelor din organism”, a spus ea.

Hidratare și prin consumul de fructe și legume

Apa potabilă nu este singura modalitate de a avea o hidratare bună, spune Heller.

„Cerințele de hidratare pot fi îndeplinite prin consumul anumitor alimente, cum ar fi fructele și legumele. Cel mai bine ar fi să evitați să beți băuturi îndulcite cu zahăr și băuturi dietetice”, a spus ea. Ideal ar fi să bem apă, apă minerală și ceaiuri din plante.

Pe de altă parte, consumul excesiv de apă are dezavantaje. ”Poate fi periculos. Dacă rinichiul nu poate elimina excesul de apă, conținutul de sodiu din sânge se diluează. Asta se numește hiponatremie și poate pune viața în pericol”, a subliniat Dmitrieva.

Cum simțim că suntem deshidratați

Mai mult de jumătate din greutatea corporală provine din apă. Deci, dacă nivelurile sunt dezactivate, organismul începe să resimtă deshidratarea. Deshidratarea ușoară vă poate face să vă simțiți obosit, să aveți dureri de cap, starea de spirit și concentrarea fiind afectate.

Dacă nu beți suficientă apă, s-ar putea să vă fie sete, să simțiți gura uscată. S-ar putea să nu urinați foarte des, adică mai puțin de patru ori pe zi. Este posibil, de asemenea, să vă simțiți amețit și supraîncălzit.

„Hidratarea adecvată susține numeroasele funcții ale corpului și, în timp, consumul de lichide suficiente poate încetini îmbătrânirea și poate susține o viață lungă și sănătoasă”, a spus Dmitrieva.