Se spune că un stil de viață sănătos este caracterizat de o dietă echilibrată, bogată în fructe și legume și în consumul a cel puțin doi-trei litri de apă pe zi. Chiar dacă pare a fi formula magică, există date care arată că totul depinde și de numărul de kilograme pe care-l avem.
Așadar, se pune tot mai insistent întrebarea: „câtă apă ar trebui să bem, de fapt, zilnic?”. Pentru a atinge aportul recomandat, ar trebui să bem zilnic nouă căni de apă. Deși nu pare o misiune imposibilă mai ales în timpul unui antrenament lung sau într-o zi toridă de vară, în final ar putea fi o sarcină greu de dus la îndeplinire, potrivit Thebrighterside.
În timp ce cantitatea de apă necesară fiecărei persoane poate varia în funcție de factori precum vârstă, sex, nivelul de activitate și climă, există un ghid general pentru cantitatea de apă pe care oamenii trebuie să o consume în fiecare zi pentru a supraviețui. Corpul uman este alcătuit din aproximativ 60% apă, așa că menținerea unui echilibru sănătos al fluidelor corporale este esențială. Apa este componenta principală a sângelui, oferind organismului oxigen și nutrienți vitali. Dacă nu primim suficiente lichide, sângele se îngroașă, ducând la creșterea tensiunii arteriale.
Un copil sau o persoană în vârstă poate avea nevoie de mai puțină apă decât un adult
De exemplu, un copil mic sau o persoană în vârstă poate avea nevoie de mai puțină apă decât un adult. În plus, bărbații au nevoie de obicei de mai multă apă decât femeile, iar persoanele care se angajează în activități fizice intense pot avea nevoie de mai multă apă decât cei care sunt mai puțin activi. În climatele calde și umede, organismul pierde mai multă apă prin transpirație și, prin urmare, poate fi necesar un consum mai mare de apă pentru a menține o hidratare adecvată.
Aportul mediu zilnic de apă al unui bărbat în vârstă de 20 de ani ar trebui să fie de 1,5 până la 1,8 litri
Institutul de Medicină (IOM) oferă linii directoare generale pentru cantitatea de apă pe care oamenii ar trebui să o consume zilnic. n timp ce femeile adulte ar trebui să consume aproximativ 2,7 litri de apă pe zi. Aceste recomandări includ aportul de apă din toate sursele, inclusiv băuturi și alimente. Dar aceste linii directoare sunt doar recomandări generale, iar nevoile individuale de apă pot varia. Un grup internațional condus de oamenii de știință de la Institutul de Tehnologie Avansată din Shenzhen (SIAT) din China a descoperit că aportul mediu zilnic de apă al unui bărbat în vârstă de 20 de ani ar trebui să fie de 1,5 până la 1,8 litri, în timp ce acesta ar trebui să fie de 1,3 până la 1,4 litri pentru o femeie de 20 de ani.
Publicat în revista Science, studiul a descris, pentru prima dată, un set de ecuații pentru a prezice rotația apei umane, un indicator care reflectă cantitatea de apă folosită zilnic de organism. Cercetătorii au investigat 5.604 de participanți, cu vârste cuprinse între 8 zile și 96 de ani, din peste 20 de țări, folosind metode de urmărire a izotopilor.
Ei au descoperit că un bărbat cu vârsta între 20 și 35 de ani consumă 4,2 litri de apă în fiecare zi, în timp ce o femeie cu vârsta între 30 și 60 de ani consumă 3,3 litri, necesarul de apă scăzând pe măsură ce îmbătrânește. Deoarece metabolismul și schimbul de apă pe piele pot asigura 15%, în timp ce alimentele și băuturile contribuie cu jumătate din fiecare din restul de 85%, oamenilor li se sugerează să bea mai puțin de 45%.
„Majoritatea oamenilor poate că nu ar trebui să bea 8 pahare de apă pe zi”, afirmă Zhang Xueying, co- autor al lucrării și cercetător asistent la SIAT. Aportul de apă variază în funcție de mai mulți factori, inclusiv dimensiunea corpului, activitatea fizică, temperatura aerului, umiditatea și altitudinea, potrivit studiului.
Hidratare și prin consumul de fructe și legume
Apa potabilă nu e singura modalitate de hidratare bună, spune el. „Cerințele de hidratare pot fi îndeplinite prin consumul anumitor alimente, cum ar fi fructele și legumele. Cel mai bine ar fi să evitați să beți băuturi îndulcite cu zahăr și băuturi dietetice”, explică Zhang Xueying. Ideal ar fi să bem apă, apă minerală și ceaiuri din plante. Pe de altă parte, consumul excesiv de apă are dezavantaje. ”Poate fi periculos. Dacă rinichiul nu poate elimina excesul de apă, conținutul de sodiu din sânge se diluează. Asta se numește hiponatremie și poate pune viața în pericol”, a subliniat expertul.