Este ceea se spun continuu experții. Dar ce cantitate de apă ar trebui să bem pentru a ne hidrata cât mai bine? Iată ce recomandă experții citați de Huffington Post.
Actrița Brooke Shields s-a „înecat” bând prea multă apă
Într-un nou interviu pentru revista Glamour, actrița Brooke Shields a dezvăluit că a suferit o criză în timp ce se afla la New York. „Mă pregăteam de un spectacol și beam atât de multă apă, dar nu știam că am un conținut scăzut de sodiu”, și-a amintit ea.
„Așteptam un Uber. Am coborât la capătul treptelor și am încep să arăt ciudat, iar cei care erau lângă mine s-au îngrijorat”, a povestit ea.
Ea și-a amintit că acea criză a fost atât de gravă încât era să-și înghită limba. Shields a spus că pur și simplu s-a „înecat” bând prea multă apă.
Unele convulsii pot fi cauzate de consumul excesiv de apă
Potrivit doctorului Jonathan Parker, neurochirurg la Clinica Mayo din Arizona, unele convulsii pot fi cauzate de consumul excesiv de apă.
„O criză tonico-clonică se referă la un tip de criză în timpul căruia observi o rigidizare și apoi o smucitură a mușchilor”, a spus el.
Parker a explicat că, în timpul unui astfel de episod, activitatea electrică anormală din creier se răspândește în ambele emisfere, perturbă ordinea naturală a lucrurilor și provoacă o activitate fizică neobișnuită.
O criză tonico-clonică poate fi provocată sau neprovocată. „Cele neprovocate sunt rezultatul unor probleme structurale, cum ar fi tumorile, antecedentele de accident vascular cerebral, ceva ce nu puteți identifica imediat”, a spus Parker.
Crizele tonico-clonice provocate pot fi cauzate de anumite medicamente, traumatisme cerebrale, febră excesivă și anomalii electrolitice. Ceea ce s-a întâmplat cu Shields face parte din a doua categorie de posibilități.Parker
Apa potabilă are un conținut scăzut de electroliți. Consumul prea mare riscă să dilueze electroliții
Parker a explicat că, în medie, apa potabilă are un conținut scăzut de electroliți. Ca urmare, consumul prea mare riscă să dilueze electroliții prezenți în sânge și să afecteze nivelul de sodiu din sânge – o picătură care ar provoca o convulsie.
„Nivelul de sodiu din sânge poate scădea dramatic dacă bei apă în exces, deoarece apa are mai puțini electroliți, decât corpul și, prin urmare, va dilua ceea ce este în sânge”, a spus el.
Cum ne dăm seama dacă bem prea multă apă
Potrivit lui Parker, „există o mulțime de factori de care trebuie să ții cont: dimensiunea corpului, cât timp ai stat afară și dacă transpiri și pierzi lichid, de exemplu”, a spus el, menționând în mod special că „ este destul de rar ca oamenii să bea atât de multă apă încât să provoace o anomalie electrolitică care duce la convulsii.”
Cantitatea medie de lichide este de aproximativ 15,5 căni pentru bărbați și 11,5 căni pentru femei
Potrivit Clinicii Mayo, cantitatea medie adecvată de lichide este de aproximativ 15,5 căni pentru bărbați și 11,5 căni pentru femei în zonele cu climă temperată. Asta include orice tip de lichid, inclusiv alte băuturi și alimente hidratante.
„Nu există o cantitate unică de apă pe care ar trebui sau nu ar trebui să o bei, dar ar trebui să bei apă dacă simți că ți-e sete”, a spus el. „Dacă, de exemplu, bei mai mult de un litru pe oră, dar stai înăuntru, nu transpiri și îți este sete, atunci s-ar putea să ai o problemă”, explică el.
De asemenea, uitați-vă la urină: dacă este galben deschis sau aproape limpede, sunteți bine hidratat. Urina mai închisă ar putea fi un semn că nu ați băut destulă apă.
Cum depistați o criză tonico-clonică
Shields a menționat că oamenii din jurul ei au observat-o că arată „ciudat”, o descriere pe care Parker a asociat-o cu „aura” pe care o au anumiți pacienți, chiar înainte de o criză.
„Gândește-te la un semn de avertizare, o senzație care apare în piept sau furnicături într-o parte a corpului și chiar un sentiment de déjà vu”, a spus Parker. „Unele dintre aceste lucruri pot fi semne de avertizare timpurie care apar imediat înainte de apariția unei convulsii”, a subliniat el.