Chiar dacă aceasta pare a fi formula magică, există date care arată că totul depinde și de numărul de kilograme pe care-l avem dar și de alți factori. Deși toată lumea și-ar dori să slăbească bând doar apă, din păcate, există puține dovezi științifice menite să susțină aceste afirmații, potrivit IndiaTimes.
Corpul uman este alcătuit din aproximativ 60% apă, așa că menținerea unui echilibru sănătos al fluidelor corporale este esențială. Apa este componenta principală a sângelui, oferind organismului oxigen și nutrienți vitali. Dacă nu primim suficiente lichide, sângele se îngroașă, putând duce la creșterea tensiunii arteriale la niveluri periculoase.
Câtă apă trebuie să bem pentru a slăbi
De asemenea, apa este una dintre principalele componente ale salivei și mucusului. Dacă nu ne hidratăm cum trebuie, este posibil să avem probleme cu înghițirea alimentelor și cu digestia. Cartilajul din articulații și discurile coloanei vertebrale conțin aproape 80% apă, astfel încât deshidratarea poate reduce capacitatea articulațiilor de a absorbi șocurile din organism.
Nu în ultimul rând, apa hidratează pielea și astfel poate reduce aspectul ridurilor fine. Iată care sunt cele mai cunoscute mituri privind consumul de apă:
Apa ajută la arderea caloriilor?
Câtă apă trebuie să bem pentru a slăbi. Un studiu mic, pe 14 adulți tineri, a constatat că un consum de 500 ml de apă crește consumul de energie de repaus (cantitatea de calorii pe care corpul nostru le arde înainte de exercițiile fizice) cu aproximativ 24%. Deși poate suna bine, acest efect a durat doar o oră și nu a făcut nicio diferență.
Se poate datora faptului că organismul trebuie să folosească mai multă energie pentru a aduce apa la temperatura corpului sau pentru că are nevoie de mai multă energie pentru ca organismul să filtreze volumul crescut de lichide prin rinichi. Deși, din punct de vedere științific ar putea fi posibil, creșterea reală a numărului caloriilor arse este insignifiantă. De exemplu, chiar dacă ai bea 1,5 l de apă în plus, pe zi, ai arde mai puține calorii decât mâncând o felie de pâine.
Apa băută în timpul mesei reduce apetitul?
Această afirmație pare atractivă, în sensul că, dacă stomacul este parțial plin cu apă, vom avea mai puțin loc pentru mâncare, așa că ajungem să mâncăm mai puțin. O serie de studii susțin acest lucru, în special cele efectuate la adulții de vârstă mijlocie și la cei în vârstă.
Este și motivul pentru care persoanele care sunt bolnave sau au un apetit redus sunt sfătuite să nu bea apă înainte de a mânca. Dar, pentru persoanele care doresc să slăbească, lucrurile stau diferit.
Un studiu a arătat că adulții de vârstă mijlocie au slăbit 2 kg, pe o perioadă de 12 săptămâni, când au băut apă în timpul mesei, comparativ cu persoanele care nu au făcut-o.
Doar apa nu este de ajuns pentru a slăbi
Există un motiv aparte pentru care doar apa nu poate face minuni în reglarea apetitului. O parte din ceea ce ne ajută să ne simțim sătui este stomacul.
Când alimentele ajung în stomac, declanșează receptorii de întindere care, la rândul lor, duc la eliberarea hormonilor, care ne spun că suntem sătui. Deoarece apa este un lichid, se elimină rapid din stomac. Și mai interesant: datorită formei stomacului, fluidele pot ocoli orice conținut alimentar semi-solid care este digerat în partea inferioară a stomacului.
Câtă apă putem bea
În timp ce cantitatea de apă necesară fiecărei persoane poate varia în funcție de factori precum vârstă, sex, nivelul de activitate și climă, există un ghid general pentru cantitatea de apă pe care oamenii trebuie să o consume în fiecare zi pentru a supraviețui.
Corpul uman este alcătuit din aproximativ 60% apă, așa că menținerea unui echilibru sănătos al fluidelor corporale este esențială. Apa este componenta principală a sângelui, oferind organismului oxigen și nutrienți vitali. Dacă nu primim suficiente lichide, sângele se îngroașă, ducând la creșterea tensiunii arteriale.