Lui Catalin Chelu ii place Bursa. Investitiile sale pe piata de capital ating circa 40 de milioane de dolari. Vinde in fiecare zi actiuni si cumpara cu aceeasi frecventa. Atat de mult este atras de ringul bursier, incat isi va arunca pe piata si o parte din actiunile propriilor afaceri.




Catalin Chelu a anuntat ca principala sa companie, fostul operator de cablu Cony-Sat, care si-a schimbat denumirea in CCC Blue Telecom, va fi listata pe bursa. Miscarea omului de afaceri galatean este cat se poate de interesanta, in contextul in care piata de CaTV din Romania este dominata autoritar de doi jucatori: UPC Astral si RCS/RDS, care strang impreuna o cota de 80%. Strategia lui Chelu de extindere a companiei a fost una nimerita: a realizat ca, in marile orase, nu are cum sa se bata cu cei doi si a jucat cartea localitatilor mici si medii. In acest fel s-a impus ca al patrulea operator din piata, devenit, intre timp, al treilea dupa achizitia Astral Telecom de catre UPC.
CCC Blue Telecom opereaza in prezent 400 de retele independente, subordonate celor 12 sucursale ale companiei, din 21 de judete. Compania a incheiat anul 2004 cu o cifra de afaceri de 26,7 milioane RON (circa 8,2 milioane dolari). In primele zece luni ale anului trecut, veniturile operatorului s-au ridicat la 24,3 milioane RON, in conditiile unui profit net de 1,4 milioane RON. In acest moment, Chelu detine direct 96,64% din companie, restul de actiuni apartinandu-i tot acestuia, in mod indirect, spun surse din piata. Potrivit acelorasi surse, CCC Blue Telecom are 180.000 de abonati.


Listarea va fi intermediata de Societatea de Servicii si Investitii Financiare Elda Invest, care este si consultant. Oferta publica se va face printr-o majorare de capital cu emiterea a aproximativ 20 milioane de actiuni noi, cu valoarea nominala de un RON. “Este vorba de 25% din capitalul social majorat al companiei”, spune Catalin Chelu. “Daca oferta va avea succes, sunt dispus sa mai vand inca 15% din actiunile pe care le detin, tot prin intermediul Bursei”, continua omul de afaceri.
Interesanta este optiunea lui Chelu pentru piata de capital si nu pentru atragerea unui investitor financiar, dupa modelul consacrat de piata romaneasca in acest domeniu. Desi oferte au existat. Surse din piata vorbesc de interesul celor doi mari operatori de pe piata romaneasca pentru o parte din actiunile fostului Cony-Sat. “Din ‘99 incoace, au existat discutii permanente cu principalii operatori de cablu si cu alte entitati interesate de achizitionarea companiei”, spune Adrian Manaila, director general la Elda Invest. Chelu a considerat ca ofertele nu sunt acceptabile si ales ca piata sa ii evalueze compania.



“Banii obtinuti in urma listarii vor fi investiti in primul rand in extindere. Suma atrasa vrem sa acopere necesarul de investitii pe un an – doi”, spune Adrian Manaila.
Planurile de dezvoltare vizeaza extinderea retelei de cablu la nivelul intregii tari, inlocuirea cablului cu fibra optica si acordarea de servicii de internet si telefonie VoIP. “Pentru CCC Blue Telecom, ideal ar fi sa ajunga sa ofere Internet si telefonie pentru 80% din actualii abonati de cablu. Deja, compania are 1.200 de clienti de internet”, explica Manaila.


Despre pretul la care va fi facuta oferta, Chelu pastreaza tacerea. El spune ca nu a fost inca stabilit, dar ca se va folosi acelasi mecanism ca si in cazul cotarii Flamingo International. “Pretul va fi intre niste limite stabilite de piata, in functie de numarul de actiuni subscrise”, spune omul de afaceri. Daca se va subscrie pentru intregul pachet de actiuni aruncat pe piata la valoarea nominala, Catalin Chelu va beneficia de aproximativ 6,6 milioane de dolari. Este insa posibil ca pretul sa fie superior valorii nominale, in conditiile in care CCC Blue Telecom detine un portofoliu de circa trei milioane de euro in actiuni ale companiilor listate la Bursa si alte investitii colaterale, de zece milioane de euro (imobiliare, pachete majoritare la societati necotate).
Desi spune ca a refuzat ofertele unor investitori financiari, omul de afaceri admite ca este foarte posibil ca un fond de investitii sa cumpere direct din piata si sa concentreze o parte din actiunile noului emitent. “Vom avea sigur fonduri printre actionari. Daca vor concentra un numar suficient de mare de actiuni, vor avea chiar si un loc in managementul companiei”, spune Chelu.



El a luat piata prin surprindere, cotand la bursa primul operator de cablu. Intr-un fel, era obligat sa gaseasca fonduri pentru dezvoltare, in conditiile in care pe segmentul acoperit de afacerea lui incepe sa se faca simtita concurenta transmisiilor prin satelit. Momentul listarii pare potrivit, in contextul in care investitiile de portofoliu pe piata de capital bat la usa. Totul este ca nu cumva piata de capital, locul unde Chelu se simte ca pestele in apa, sa il ia prin surprindere de data aceasta chiar pe el.