Cătălin Cherecheș, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare
Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a primit, vineri, 24 noiembrie, o sentință definitivă. El a fost condamnat la o pedeapsă de 5 ani de închisoare cu executare pentru acuzații de luare de mită.
Ironia a făcut ca inculpatul Cătălin Cherecheș să primească această condamnare chiar de la judecătoarea pe care soacra sa a încercat să o mituiască pentru a influența obținerea unei sentințe favorabile.
În același timp, Curtea de Apel Cluj a decis să-i majoreze pedeapsa complementară de la 4 la 5 ani. Astfel, lui i se interzice dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice. Se interzice ocuparea funcțiilor care implică exercitarea autorității de stat. Lui Cherecheș i se interzice inclusiv dreptul de a ocupa funcția de primar.
Tribunalul a decis să mențină sechestrul asupra unui autovehicul Porsche Cayenne. Aceeași decizie a fost luată în privința unui teren intravilan cu o suprafață de 74 de metri pătrați și a unei cote de 9/788 dintr-un teren intravilan asociat parcării. Acest sechestru va rămâne în vigoare până la recuperarea sumei de 65.000 lei și 5.000 euro, pentru care s-a dispus confiscarea specială.
Instanța a decis și instituirea sechestrului asigurător pentru a asigura și executa cheltuielile judiciare în valoare de 57.000 lei. Acestea sunt asociate cu fazele de urmărire penală, procesul în primă instanță și procesul în apel.
„Majorează durata pedepsei complementare aplicate prin sentinţa apelată faţă de inculpatul CC, constând în interzicerea exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a), b) şi g) Cod penal (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa funcţia de primar), de la 4 ani la 5 ani”, aflăm din minuta instanței.
Cătălin Cherecheș, implicat într-o tentativă de mită
Reamintim că mama primarului Cătălin Cherecheș a fost arestată în urma unei tentative de mituire a unei judecătoare cu suma de 50.000 de euro. Scopul acestei acțiuni era de a influența pronunțarea unei sentințe mai indulgente pentru ginerele său, acuzat într-un caz de corupție.
În stenogramele interceptate, soacra primarului discută cu mama judecătoarei despre modalități de a influența decizia acesteia. Banii erau planificați să fie oferiți sub aparența unei tranzacții comerciale, iar suma totală era preconizată să fie dublată după pronunțarea sentinței.