Cum va fi adus Cătălin Cherecheș în România? Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a explicat procedura de extrădare în România a fostului primar din Baia Mare.
Cum va fi adus Cătălin Cherecheș în România?
Cătălin Cherecheș va fi extrădat în România în curând. Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a explicat procedura de extrădare. Conform lui, fostul primar din Baia Mare va fi extrădat în România prin intermediul procedurii obișnuite, care durează între 30 zile – 45 zile. Aceasta este procedura standard.
Ministerele Justiției și Ministerele Afacerilor Interne din România și Germania nu se pot implica în acest proces deoarece este unul european.
„Din practica anterioară, ar dura undeva între 30 şi 45 de zile, în funcţie de instanţă. Este vorba despre un mandat european de arestare şi de o extrădare care se face în baza acestui mandat european de arestare.
De ce subliniez european, pentru că în acest caz se practică o procedură care se desfăşoară de la instanţă la instanţă.
Nu sunt implicate în mod direct Ministerele de Justiţie sau de Interne, nici de la noi, nici din Germania. E vorba de o procedură standard de reglementări europene”, a declarat, joi, Cătălin Predoiu pentru Antena 3 CNN.
Şeful MAI a vorbit şi despre cazurile extrădărilor nereuşite, precum cele din Italia. El a oferit ca exemplu cazul lui Ionel Arsene, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ. Extrădarea acestuia a fost blocată de Curtea de Apel din Bari.
„De ce a avut instanţa din Bari această abordare?
Motivul este o lege care este în vigoare încă în Italia şi care permite judecătorului ca în anumite situaţii, respectiv atunci când persoana a cărei extrădare se cere, are legături economice, sau familiale, sau chiar emoţionale în jurisprudenţă cu statul italian, să se poată respinge extrădarea şi dispune executarea pedepsei în Italia, ba chiar în unele cazuri şi schimbarea modalităţii de executare a pedepsei. (…)
Această lege este în procedură de infringement cu Comisia Europeană şi statul român a făcut toate demersurile necesare pentru a explica care e situaţia şi colegilor italieni şi la nivelul Consiliului JAI”, a precizat Predoiu.
Cătălin Cherecheș NU vrea să fie extrădat în România
Cătălin Cherecheș refuză să fie extrădat în România. O decizie crucială cu privire la admisibilitatea extrădării poate fi luată doar într-un moment ulterior.
După ce Tribunalul Regional Superior din München va emite o hotărâre privind admisibilitatea extrădării, aceasta poate fi confirmată, deschizând astfel calea pentru inițierea procedurilor de transfer.
„Persoana urmărită nu a fost de acord cu implementarea procedurii simplificate de extrădare. Procuratura din München urmează să se adreseze, joi, Tribunalului Regional Superior din München pentru a dispune ca persoana persecutată să fie reținută în vederea extrădarii”, a declarat procurorul șef Florian Weinzierl de la Parchetul din München, Germania, pentru Foaia Transilvană.
Când ar putea fi adus în România Cătălin Cherecheș?
Miercuri, Alina Gorghiu, Ministrul Justiției, a anunțat că primarul orașului Baia Mare ar putea fi repatriat în țară într-un interval de zece zile, cu condiția ca acesta să consimtă la predare și să fie de acord să se întoarcă în România.
În conformitate cu cea de-a doua opțiune prevăzută de decizia cadru, în cazul în care fugitivul refuză predarea și opune rezistență practică acestui proces, se instituie un termen de 60 de zile pentru aducerea sa în România.
Alina Gorghiu a subliniat importanța înțelegerii faptului că decizia de predare nu este în competența statului român. România nu are autorizația de a interveni în sistemul judiciar german. Autoritatea exclusivă în această chestiune aparține instanței germane, unde fugitivul a fost localizat.
Germania se situează pe locul al doilea în ceea ce privește numărul de persoane extradate către România, cu Marea Britanie ocupând prima poziție în acest clasament.