Cătălin Cherecheș își va petrece noaptea dintre ani în Germania
Cătălin Cherecheș, fostul primar din Baia Mare, își va petrece noaptea dintre ani în spatele gratiilor. În prezent, se află într-o pușcărie din Germania.
A cerut recent să-și execute pedeapsa în Germania. Prin avocații săi, va încerca să-și întârzie extrădarea în România.
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a explicat, marți, că, în situații specifice, atunci când mandatul european de arestare nu poate fi executat în termenul stabilit de 60 de zile, instanța de judecată din țara în care infractorul a fost identificat, transmite informații autorităților judiciare din țara emitentă.
Astfel, instanța germană va notifica autoritățile române în cazul în care procedura de extrădare nu poate fi finalizată în termenul stabilit. În astfel de circumstanțe, termenul poate fi prelungit cu încă 30 de zile.
„În situații particulare, atunci când mandatul european de arestare nu poate fi pus în aplicare în acest termen (60 de zile, n.r.), instanța din țara în care fugarul a ajuns – în acest caz, Germania – informează autoritățile judiciare din țara emitentă (România, n.r.) indicând motivele pentru care nu poate respecta termenul de 60 de zile.
Deci, instanța din Germania ne va informa, dacă procedura (de extrădare) nu va putea fi finalizată în 60 de zile. În acest caz, termenul va putea fi prelungit cu încă 30 de zile. Ca atare, în orice situație, procedura, în mod normal, ar putea fi finalizată”, a declarat, marți, ministrul Justiției pentru Antena 3.
Cum va fi adus Cătălin Cherecheș în România?
În curând, Cătălin Cherecheș se așteaptă să fie repatriat în România prin intermediul procedurii de extrădare. Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a detaliat recent acest proces. Potrivit lui, fostul primar al Baia Mare va fi adus în țară conform unei proceduri standard, cu o durată estimată între 30 și 45 de zile.
Această perioadă este considerată normă în astfel de circumstanțe. Este important de subliniat faptul că atât Ministerul Justiției cât și Ministerul Afacerilor Interne din România și Germania nu pot interveni în acest proces deoarece acesta este parte a cadrului european.
„Din practica anterioară, ar dura undeva între 30 şi 45 de zile, în funcţie de instanţă. Este vorba despre un mandat european de arestare şi de o extrădare care se face în baza acestui mandat european de arestare. De ce subliniez european, pentru că în acest caz se practică o procedură care se desfăşoară de la instanţă la instanţă.
Nu sunt implicate în mod direct Ministerele de Justiţie sau de Interne, nici de la noi, nici din Germania. E vorba de o procedură standard de reglementări europene”, a declarat, joia trecută, Cătălin Predoiu, potrivit sursei citate anterior.