Cătălin Cîrstoiu nu își dorește o carieră în politică
Cătălin Cîrstoiu a declarat că este de profesie medic, și nu intenționează să facă din politică o carieră. Acesta a spus că singura sa dorință este să ajute.
”Mesajul meu e clar, am o meserie, sunt medic, am studenţi, nu fac din politică o carieră, nu este acesta ţelul meu. Vreau să ajut. Pentru mine nu era necesar să ajung primar general.
Demersul meu este să fac ceva mai bine pentru noi toţi. Administraţia Bucureştiului poate fi făcută şi în alt fel. Am învăţat multe lucruri bune administrative pentru Capitală în această lună”, a declarat el.
Întrebat dacă își va retrage candidatura, Cîrstoiu a răspuns:
”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”.
Când i s-a cerut să comenteze dacă ar demisiona în cazul în care liderii coaliției i-ar solicita acest lucru, medicul a spus:
”Aş fi nebun să merg într-o luptă fără sprijin, normal”.
Medicul răspunde acuzațiilor de incompatibilitate
Vineri, Cîrstoiu a susținut o conferință de presă pentru a răspunde acuzațiilor de incompatibilitate și pentru a face un anunț privind prezența sa în cursa electorală. Totodată, era așteptat să-și anunțe oficial candidatura înregistrându-se luni.
”Am spus că eu vreau să fac administraţie publică mizând pe un sprijin politic serios şi stabil. Acest lucru nu îl asimilez unei administraţii politice. Nu am intrat în cursa aceasta că m-am trezit acum o lună că pot fi un bun primar al Capitalei. Am avut o propunere a liderilor Coaliţiei. De atunci şi până acum, mandatul meu oferit de coaliţie a fost şi este pe masa coaliţiei”, a afirmat acesta.
Întrebat dacă se simte susținut, medicul a răspuns:
”Am simţit sprijinul lui Ciolacu şi Ciucă, dar recunosc am fost cam singur în precampania aceasta. Am întâlnit lideri de filiale care m-au înconjurat cu căldură.
Cred că nu poate fi un demers pentru Primăria Capitalei fără sprijinul coaliţiei. Nu vreau să fac acest demers fără sprijinul coaliţiei”.
Cîrstoiu a precizat că nu a avut experiența unei comunicări politice.
”Încerc să lămurim împreună ce a apărut în spaţiul public. Până acum o săptămână eram respectat, am devenit omul negru, nu cred că e corect faţă de mine. Am învăţat multe lucruri legate de oameni şi de comunicare în această perioadă”, a spus el.
În legătură cu Gabriela Firea, medicul a menționat că aceasta deține funcția de președinte al PSD București și exercită o influență semnificativă în cadrul organizației PSD București.
”Are un cuvânt greu de spus. Sunt lideri PSD care au participat la manifestări în oraş. Sunt 3 primari de sector care au imagine bună. Sunt oameni de construcţie”, a afirmat acesta.
Cătălin Cîrstoiu a spus că a devenit ”o ţintă”.
”Am devenit dintr-un candidat pe locul 3 o ţintă pentru că eu cred că au fost atât din partea USR, PUSL, dar nu exclud că au fost şi din PSD oameni care nu mă plac”, a declarat el.
Cătălin Cîrstoiu se confruntă cu mai multe acuzații
În ultima perioadă, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a fost confruntat cu mai multe acuzații de incompatibilitate. Există posibilitatea ca el să facă și un anunț privind participarea sa în cursa electorală.
„Am auzit și eu ca și dvs. declarațiile publice ale dlui Ciucă și dlui Ciolacu. Consider că e util să facem asta cât mai repede. Nici eu, nici presa, ci doar o instituție, ANI poate să constate incompatibilitatea. Din punctul meu de vedere eu n-am făcut nimic care să-mi dea impresia că sunt într-o stare de incompatibilitate.
Am operat și în alte spitale de stat și în Republica Moldova, la solicitarea colegilor mei, am oferit expertiza mea și în alte spitale private, atunci când mi s-a solicitat. Eu nu fac o chirurgie simplă, fac o chirurgie complicată aici, la spitalul Universitar. Nu e un domeniu accesibil oricui și am făcut orice să-mi ajut pacienții și colegii.
Legat de participarea mea la consultațiile la Anemona, mi-am ajutat colegii care lucrau acolo și am răspuns și solicitărilor unor pacienți care îmi cereau sprijinul. Sunt absolut liniștit și dorm liniștit pentru că mi-am ajutat pacienții.
Pacienții aleg singuri la ce medic merg și unde merg, la sistemul public sau privat. În orice spital privat e varianta ca pacienții să meargă în regim al CNAS sau în consultație plătită.
Legea 95 a fost modificată în 2016 prin OUG care a introdus un alt regim al incompatibilităților în sistemul medical și a creat haos. Această OUG nu a trecut niciodată de Parlament, nici măcar nu a fost pusă pe ordinea de zi, dar produce efecte juridice. Legea spune că funcția de manager e incompatibilă cu orice altă activitate remunerată sau neremunerată cu excepția activității medicale în același spital.
Timpul liber nu mai există pentru că nu poți să faci nicio activitate neremunerată de niciun tip. Dacă am fi obiectivi, am găsi foarte multe situații de acest tip. Eu am vrut să fac o administrație publică în București mizând pe un sprijin politic stabili în Consiliul General. Eu nu am vrut niciodată să fac o administrație politică în capitală”, a declarat Cătălin Cîrstoiu.
La ora 18:30 a început conferința în fața Spitalului Universitar de Urgență București, unde chiar el îndeplinește funcția de manager. Anunțul privind conferința a fost făcut în contextul în care liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu, a declarat că medicul nu poate avansa ca fiind candidat al coaliției, fără să ofere clarificări cu privire la toate aspectele care au fost aduse în atenția publicului.
Potrivit lui Ciolacu, conferința de presă ar fi trebuit să aibă loc mai devreme. El a indicat că urmează o discuție comună cu Nicolae Ciucă și cu Cătălin Cîrstoiu, cel târziu până luni. Mai multe puteți citi aici.