Cătălin Drulă: Marcele, îl dai afară pe baronul Șosețică sau aștepți să-l ia cu duba ca pe Dragnea?
Cătălin Drulă, preşedintele interimar al USR, i-a solicitat urgent lui Marcel Ciolacu să îl excludă definitiv pe Ionel Arsene din Partidul Social Democrat (PSD), după ce, miercuri după-amiază, Arsene a fost condamnat la opt ani şi patru luni de închisoare.
„Marcele, îl dai afară pe baronul Șosețică sau aștepți să-l ia cu duba ca pe Dragnea? Baronul PSD de Neamț, Ionel Arsene, zis Șosețică, a fost condamnat la peste opt ani de pușcărie pentru corupție.
În verdict, prima instanță i-a interzis lui Arsene să mai candideze sau să ocupe și funcții publice. Oare cât îi trebuie lui Marcel Ciolacu să-l dea afară? O fi mândru că guvernează cu astfel de pesediști?
Nu de alta, dar să nu ajungă să-i facă probleme și lui Grindeanu”, a scris liderul USR pe Facebook, miercuri, 6 aprilie.
„Atunci când am anulat licitația pentru DN71 Bâldana – Târgoviște, fix firma controlată de Arsene nu reușea să depună scrisoarea de garanție.
Întors PSD-ul la butoane, surpriză! Reluată licitația cu dedicație, aceeași firmă, același baron se află printre ofertanți. Culmea, într-o asociere cu o firmă suspectată a avea sucursală în Rusia. Rusia, Marcele!”, a completat Cătălin Drulă.
Reacţia lui Marcel Ciolacu la condamnarea lui Arsene
Ulterior, într-o emisiune la România TV, Marcel Ciolacu a declarat, întrebat ce decizie va lua față de Ionel Arsene, după ce a fost condamnat, că este mult prea devreme pentru a face vreun gest.
„Am avut o discuție cu domnul Arsene, ca doi colegi, ca doi camarazi. Nu era într-o situație convenabilă. În următoarele zile voi avea o conversaie în privința deciziei sale politice. Corect și colegial este să aștept o decizie politică a domnului Arsene. E mult prea proaspătă (decizia instanței – n.r.). Urmează să avem alte discuții”, a răspuns președintele PSD, potrivit Mediafax.
Întrebat, în continuare, dacă în lipsa unei decizii din partea lui Arsene, va decide el excluderea din PSD, după condamnare, Ciolacu a spus că „nu e un moment fericit nici pentru domnia sa, nici pentru familia domniei sale, nici pentru partid”.
Amintim că Ionel Arsene a fost condamnat la 8 ani și 4 luni de închisoare, miercuri, 6 aprilie, după decizia Tribunalului Bacău. Momentan, sentința judecătorească nu este definitivă.
Ionel Arsene, condamnat la 8 ani și 4 luni de închisoare cu executare. Sentința nu este definitivă
Ionel Arsene a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă pentru o faptă penală din 2013.
Acestuia i-a fost interzisă exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și dreptul de a ocupa o funcție de conducere sau de a exercita atribuții de conducere în cadrul vreunui partid, formațiune sau alianță politică din România de la data rămânerii definitive a sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.
Totodată, Ionel Arsene a fost condamnat la alți cinci ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în 2015. Potrivit legii actuale, i s-a aplicat inculpatului pedeapsa maximă la care a fost adaugată o treime din a doua pedeapsă, astfel că Ional Arsene va avea de executat 8 ani şi 4 luni închisoare.
Acestuia i se deduce din pedepasa cu închisoarea ziua de reţinere din 18 ianuarie 2018 şi arestul preventiv de pe 29 ianuarie 2018 până pe 28 februarie 2018.
Prin decizia instanței judecătorești, se dispune confiscarea sumelor de 80.000 de euro şi 150.000 lei și se menţine sechestrul asigurator asupra bunurilor imobile dispusă prin Ordonanţa procurorului din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Bacău.
De asemenea, Ionel Arsene este acuzat că ar fi primit o sută de mii de euro de la Gheorghe Ştefan pentru a interveni pe lângă şeful ANI, Horia Georgescu, în 2013, astfel încât Culiţă Tărâţă, preşedinte al CJ Neamţ atunci, să fie declarat incompatibil.