Cătălin Marinescu pleacă de la ANCOM. Mandatul său expirase de 2 ani

Cătălin Marinescu și-a dat demisia de la conducerea Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), au declarat pentru Capital.ro surse din cadrul instituției.

Marinescu care conduce instituţia din 2009, avea mandatul expirat de la 1 aprilie 2015 şi a ocupat funcţia, temporar, potrivit legii, până la numirea unui succesor.

Președintele Autoritații Naționale de Administrare și Reglementare în Comunicații – ANCOM supraveghează implementarea politicii naționale în domeniul comunicațiilor electronice, audiovizual si al serviciilor poștale. Activitatea sa este dedicata îndeplinirii misiunii autoritații de a proteja interesele utilizatorilor finali de comunicații din România, promovând concurenta în piața comunicațiilor, asigurând gestionarea resurselor limitate, încurajând inovația și investițiile în infrastructura.
 
Începând cu 1990, Catalin Marinescu a lucrat în sectorul comunicațiilor, atât pentru furnizorii de servicii de comunicatii, cum ar fi Romtelecom (15 ani), cât și pentru instituții publice. Între 2005 și 2007, a fost președintele Inspectoratului General pentru Comunicații si Tehnologia Informației, organismul administrației publice responsabil cu gestionarea spectrului de frecvențe radioelectrice, supravegherea și controlul tehnic în radiocomunicații și cu managementul proiectelor de e-guvernare, care a fuzionat mai târziu cu Autoritarea Naționala de Reglementare în Comunicații devenind în anul 2009 ANCOM. De asemenea, a fost pentru o perioada administrator al hub-ului IT al Consiliului General al Municipiului București.
 
Catalin Marinescu este inginer în telecomunicații, absolvent al Facultații de Electronicași Telecomunicații din cadrul Universitații Politehnica București și deține o diploma în Tehnologii Avansate de Telecomunicații de la aceeași universitate (1999). Mai mult, Catalin Marinescu deține o diploma de Master în Management și Schimbare în Sectorul Public, din cadrul Universitații Manchester (1998), un Certificat Profesional în Management CODECS (2002) și un certificat în administrația localași centrala de la Universitatea Indiana, Indianapolis.
 
Interesele sale profesionale se manifesta de asemenea în domeniile relațiilor internaționale, leadership-ului eficient și al politicilor publice europene, precum și al politicilor de resurse umane.
 
În ceea ce privește relațiile internaționale, a deținut președinția și vicepreședinția mai multor organisme internaționale și europene de telecomunicații, precum Grupul Regulatorilor Europeni pentru Servicii Poștale (ERGP), Grupul Reglementatorilor Europeni pentru Comunicații Electronice (BEREC) și Rețeaua Reglementatorilor Francofoni – Fratel.
 
Interesul sau special pentru relațiile internaționale, alaturi de contribuția activași sustinuta la bunul mers al activitatii organizațiilor internaționale din domeniul comunicațiilor au constituit atuurile principale pentru candidatura sa la Președinția Consiliului Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, functie pe care a obtinut-o si exercitat-o cu eficienta în 2013.
 
În plan national, mandatul sau la ANCOM a marcat desfasurarea cu succes a celei mai mari licitatii de spectru care a avut loc în România, un succes atât din punctul de vedere al industriei de profil, cât si din cel al statului român.
 
O persoana dinamica și pasionata de sport, Catalin Marinescu a practicat scrima-sabie timp de 14 ani.