Cătălin Predoiu anunță „un nou pas înainte” spre Schengen integral

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a subliniat că procesul este ireversibil. Potrivit lui, statutul de membru Schengen al României nu poate fi retras decât în situația în care țara renunță la această calitate, lucru exclus în prezent.

El a caracterizat acest pas drept un progres benefic pentru țară. Acesta aduce avantaje imediate. În special în ceea ce privește discuțiile despre eliminarea controalelor la frontiera terestră.

Predoiu a anticipat și un următor pas înainte. El a subliniat necesitatea continuării respectării criteriilor tehnice.

Dar și a codurilor Schengen și aplicării tuturor deciziilor care constituie acquis-ul comunitar Schengen, potrivit declarațiilor sale de joi seară, dintr-un interviu televizat.

„Procesul este ireversibil, statutul de stat membru Schengen nu mai poate fi ridicat României decât dacă renunţă România la o astfel de calitate, ceea ce nu se pune problema.

E un bun pas înainte către un statut care ne avantajează în perspectiva imediată inclusiv în discuţiile privind ridicarea controalelor la frontiera terestră. (…)

Urmează un nou pas înainte. Sigur, trebuie să respectăm în continuare criteriile tehnice, să respectăm codurile Schengen, să aplicăm toate deciziile care constituie acquis-ul comunitar Schengen”, a declarat Predoiu pentru Digi 24.

spațiul schengen
SURSA FOTO: Dreamstime

Data aderării la Schengen cu graniţele terestre nu poate fi estimată

Întrebat despre momentul posibil al aderării României la spațiul Schengen cu frontiere terestre, ministrul a subliniat că nu se angajează să furnizeze o dată precisă.

Cătălin Predoiu a menționat că următorul Consiliu JAI reprezintă un punct de pornire. Aici, aceste discuții vor fi reinițiate.

Ministrul a informat că inclusiv președinția belgiană a planificat discuții privind funcționalitatea spațiului Schengen.

El a subliniat că acest context reprezintă o oportunitate propice pentru reluarea negocierilor. În plus, a evidențiat că nu numai la nivelul Consiliului JAI se vor desfășura aceste discuții, ci și în cadrul unor interacțiuni bilaterale și multilaterale.

„E clar că noi vom începe aceste discuţii şi aceste demersuri imediat în 2024. Cred că următorul Consiliu JAI e un punct de start.

Vom începe aceste discuţii, inclusiv preşedinţia belgiană are pe ordinea de zi de priorităţi discuţii privind funcţionalitatea spaţiului Schengen şi în această marjă este o bună ocazie de a relua convorbirile nu numai la nivelul Consiliului JAI, ci mai ales în plan bilateral şi multilateral”, a adăugat ministrul Cătălin Predoiu.

El a subliniat că România ar trebui să angajeze discuții referitoare la spațiul Schengen nu doar cu Austria, ci într-un context multilateral, interacționând cu mai multe state.

„Pentru că foarte multe ţări au preocupări, îngrijorări în legătură cu creşterea fenomenului migraţionist, cu riscul de terorism în Europa, cu conflictul din vecinătatea Uniunii Europene, funcţionalitatea spaţiului Schengen. (…)

Nu suntem noi de vină, dar suntem parte acum dintr-un club care trebuie să-şi asume aceste probleme în discuţii şi în dezbateri şi am de gând să fac acest lucru fără niciun fel de rezervă”, a spus Predoiu.