România nu a făcut concesii să intre în Schengen

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a detaliat într-un interviu acordat la Antena 3 CNN semnificația statutului de membru al României în Spațiul Schengen. În același timp, el a subliniat că în procesul negocierilor pentru integrarea în Schengen aerian și maritim, țara noastră nu a făcut concesii.

„Fără îndoială suntem stat membru Schengen în virtutea și temeiul acestei decizii al Consiliului. Cred că acesta este principalul avantaj că am obținut statutul de stat membru Schengen ceea ce face mai ușoară munca mai departe.

Este o victorie a României, care tradus este ridicarea controalelor la frontierele aeriene și frontierele navale, transformarea călătoriilor aeriene și navale în interior statelor membre Schengen ca și o călătorie în interiorul țării.

Multe alte state ne-au spus că noi nu suntem pregătiți din punct de vedere politic. Vom vedea că și alte state care candidează la aderarea vor primi un refuz din cauza celorlalte state care trebuie să dea un răspuns politic.

Toate statele membre sunt interesate. Migrația, riscul de terorism, alegerile de anul acesta din întreaga lume, astfel intrăm într-un context în care apartenența noastră va fi esențială și va trebui să discutăm și cu alte state. Eu nu știu dacă toate celele late stat ar fi rămas la aceeași poziție dacă noi nu dobândeam acum aceste statut de a fi membru Schengen.

Românii vor vedea că această decizie le vor aduce avantaje și o altă poziție pentru țară pentru a negocia restul lucrurilor”, a declarat Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne.

Când vom intra și terestru în Schengen

Predoiu a vorbit și despre promisiunile făcute de România pentru a intra maritim și aerian în Schengen. El a făcut și precizări legate de momentul când va intra România și terestru în Schengen.

„România nu a cedat nimic. Nu și-a asumat nicio obligație în plus. În documentul politic se vorbește despre întărirea controalelor la frontieră, investiții pe care Comisia Europeană să le facă pentru Polița de Frontieră din România. La migranți este vorba despre acel regulament care organizează la nivelul tuturor statelor membre modul în care sunt procesate migrație”, a mai precizat ministrul Cătălin Predoiu.

România este oficial stat membru. A spus și ministrul de Externe de la Bucureşti, Luminița Odobescu.

Şefa diplomaţiei române a recunoscut  că mai avem o etapă, respectiv integrarea şi cu frontierele terestre. Totuşi, ce s-a întâmplat acum este un pas important, pentru care s-au depus mari eforturi diplomatice, a spus Odobescu. La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a subliniat că negocierile vor continua, iar Guvernul își propune să realizeze integrarea completă până la sfârșitul anului 2024. El a subliniat că, după 13 ani de stagnare, s-a obținut în cele din urmă o decizie politică. Privind eliminarea restricțiilor la granițele aeriene și maritime, precum și posibilitatea emiterii de vize Schengen.