De ce nu s-a votat aderarea României la spațiul Schengen
Spațiul Schengen. Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, consideră important să clarifice exact despre ce se discută în cadrul Consiliului JAI și ce nu se discută. A vorbit și despre subiectele discutate ieri și cele care nu au fost abordate.
Cu o zi în urmă, a fost discutat un raport de evaluare intitulat „barometrul JAI”, referitor la stadiul îndeplinirii criteriilor JAI în țările membre ale spațiului Schengen. S-a discutat și despre modul în care Bulgaria și România îndeplinesc criteriile JAI. În acest context, majoritatea statelor membre, inclusiv președinția spaniolă și Comisia UE, au observat că România îndeplinește toate criteriile Schengen și că ar fi normal să se ia o decizie în acest sens.
Chiar și statele care în trecut aveau rezerve au recunoscut că România progresează. Totuși, au zis că încă sunt lucruri de îmbunătățit în cadrul JAI în ceea ce privește aplicarea acestor criterii de către toate statele membre, având în vedere presiunea migraționistă la nivel european.
„Nu s-a pus problema, în primul rând, pentru că formal nu era pe ordinea de zi, iar pe ordinea de zi nu a fost chestiunea votului întrucât Olanda trebuie să discute în parlament această chestiune, ca și alte treburi de politică externă. Noul guvern olandez, conform regulilor constituționale, vine în parlament și își ia un mandat pe chestiuni majore de politică externă sau politică europeană”, a spus, miercuri, ministrul Afacerilor Interne.
România ar putea intra în spațiul Schengen în 2024
Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a anunțat, marți, că există speranța ca România să poată accede în spațiul Schengen într-un mod etapizat sau complet în 2024.
Argumentele prezentate de România au determinat Austria să analizeze problema coridoarelor de imigranți. Centrul pilot supervizat de comisarul de politică internă al UE funcționează eficient la granița de sud-vest cu Serbia. În plus, verificarea graniței de sud a Bulgariei cu Turcia a confirmat securitatea acesteia. Cu toate acestea, demersurile pentru a iniția procesul de intrare nu pot fi demarate independent de către România.
În 2022, Bulgaria a refuzat să se delimiteze de România, chiar dacă avea șansa unui vot favorabil, iar Olanda se opunea. Între timp, Bulgaria a soluționat problemele tehnice și de stabilitate guvernamentală. Parlamentul de la Haga avea programat să voteze pentru Bulgaria pe 6 decembrie 2023. Cu toate acestea, acest vot a fost amânat cu zece zile. Va avea loc pe 14 sau 16 decembrie.