Cătălin Predoiu, adevărul despre angajații MAI: Cei recrutaţi din sursă externă nu sunt deloc pregătiţi

Catalin Predoiu

SURSA FOTO: Inquam Photos / George Calin

Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a clarificat că există o deficiență de personal în cadrul Ministerului Afacerilor Interne de aproximativ 20%. De asemenea, a subliniat că cei recrutați din surse externe nu dispun de pregătire adecvată pentru a exercita această profesie.

Cătălin Predoiu, despre deficitul de personal

”Calitatea procesului de pregătire implică în discuţie problema modului de recrutare, deficitul de personal (…) În ultimii ani s-a produs o penurie de personal în rândurile structurilor MAI. În mare e vorba de pensionări anticipate. Deficitul de personal e undeva, în medie, de 20 la sută pe toate structurile. Asta înseamnă că sunt structuri unde avem 30 la sută, 25 la sută, media fiind 20 la sută. E vorba de aproximativ 35.000 – 40.000 de oameni, statisticile nu sunt clare, fiindcă fluctuează această situaţie”, a declarat Cătălin Predoiu, într-o emisiune difuzată duminică de Digi 24.

Ministrul de Interne s-a referit şi la cei angajaţi din sursă externă.

”În locul lor, s-a procedat în anii anteriori la un sistem de recrutare din sursă externă care să acopere acest deficit de personal. Şi sunt aproximativ 25.000 de oameni care au luat locul celor 35.000-40.000 plecaţi la pensie. Promoţia Academiei însumează aproximativ 600 de cursanţi. Ei (cei angajaţi din sursă externă – n.r.) nu sunt deloc pregătiţi, ei intră într-un proces de pregătire şi aici este şi vulnerabilitatea, şi anume că cei 35.000 care au plecat au plecat la o vârstă de 45-50 de ani, deci în vârful carierei profesionale, cu un maxim de experienţă acumulată, cu un maxim de expertiză. Şi au plecat cu ea acasă, ca să spun aşa. În locul lor au venit tineri care nu au această expertiză şi care nu au de unde să o ia de multe ori. Pentru că această meserie nu se învaţă de la curs, nu se învaţă doar în Academie sau în şcoala de agent, se învaţă lângă cel care o ştie. Această meserie, ca şi altele, se şi fură, între ghilimele”, a adăugat Cătălin Predoiu.

Întrebat dacă a fost o greşeală a statului român să le permită să se pensioneze celor aflaţi în vârful carierei, Predoiu a precizat că nu cunoaşte intenţia, dar că această decizie a dus la destructurarea sistemelor de ordine publică şi siguranţă naţională.

”Asta a plecat de la două legi din 2017-2018 privind salarizarea şi pensionarea. Nu ştiu dacă asta s-a dorit, e greu să demonstrezi intenţia din spatele reglementării, sigur intenţia legiuitorului e scrisă în expunerea de motive, dar cert e că rezultatul a fost destructurarea, nu numai a sistemelor din cadrul MAI, ci în general a sistemelor de ordine publică şi siguranţă naţională”, a spus Cătălin Predoiu.

Cătălin Predoiu: Intenţionez să militarizăm toate instituţiile de învăţământ ale MAI

Cătălin Predoiu aunnțase că intenţionează să militarizeze toate instituţiile de învăţământ ale MAI şi să regândească Agenţia Naţională Antidrog.

Predoiu a anunţat reorganizarea unităţilor de învăţământ ale MAI, Academia de Poliţie şi a şcolii de agenţi de poliţie a Poliţiei Române, Poliţia de Frontieră, Jandarmerie, centrele de pregătire şi aplicarea statutului cadrelor militare la nivelul tuturor acestor instituţii de învăţământ.

”În concret, intenţionez să militarizăm toate instituţiile de învăţământ ale MAI”, a spus Predoiu.

Ministrul a mai anunţat şi regândirea Agenţiei Naţionale Antidrog, raportat la evoluţia consumului de droguri în România.

”Trebuie făcut acest lucru cu cei mai buni specialişti, îi vom coopta, ne vom uita să vedem ce s-a stabilit în urmă cu ani de zile în legătură cu atribuţii, structuri, mai corespunde cu ce se întâmplă în teren”, a explicat el.