Marți, pe data de 5 decembrie, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a reprezentat România la Consiliul JAI de la Bruxelles. Printre subiectele discutate s-au numărat starea generală a spațiului Schengen, dar și situația țării noastre și a Bulgariei.
Cătălin Predoiu a reprezentat România la Consiliul JAI de la Bruxelles
Ministerul Afacerilor Interne a informat că marți, pe data de 5 decembrie, a avut loc, la Bruxelles, Belgia, secțiunea Afaceri Interne a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, organizat de Președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene. România a fost reprezentată de către domnul Cătălin Predoiu, Viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne.
Potrivit comunicatului, pe agendă au figurat subiecte referitoare la: starea generală a spațiului Schengen, Decizia Consiliului privind aplicarea integrală a prevederilor acquis-ului Schengen în Bulgaria și România (informare), Pactul privind migrația și azilul, Regulamentul privind prevenirea și combaterea abuzului sexual asupra copiilor, azil și migrație: dimensiunea externă, consecințele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei – securitate internă, implicațiile situației din Orientul Mijlociu pentru securitatea internă a UE, combaterea provocărilor de securitate: evaluare de către Consiliul consultativ de informații, Recomandarea Consiliului referitoare la un plan privind infrastructura critică.
Starea generală a spațiului Schengen
În ceea ce privește starea generală a spațiului Schengen, Cătălin Predoiu a apreciat calitatea Barometrului Schengen. Ministrul de Interne a subliniat că autoritățile române analizează cu toată seriozitatea informațiile incluse, dar mai ales pe cele care arată unde trebuie să se lucreze în continuare.
A pus accent pe importanța verificărilor sistematice în bazele de date europene și pe pregătirea personalului care folosește sistemele europene. În mod cert, interoperabilitatea sistemelor va simplifica mult activitatea polițiștilor din teren. De aceea, este foarte important să continuăm cu calendarul de operaționalizare a sistemelor europene de informații, se mai arată în comunicat.
Cu privire la decizia Consiliului privind aplicarea integrală a prevederilor acquis-ului Schengen în Bulgaria și România, demnitarul român a amintit eforturile României pentru asigurarea securității UE. A amintit, totodată, de implementarea la cele mai înalte standarde a criteriilor Schengen, fapt recunoscut unanim de toate Statele Membre UE, mai precizează MAI.
România are o comunicare mai bună cu Austria
Cătălin Predoiu a mulțumit pentru sprijinul constant al Comisiei Europene, al Președinției spaniole, al statelor membre și al celorlalți actori instituționali implicați. A subliniat faptul că în lunile precedente am construit o foarte bună comunicare cu Austria. Ministrul a adăugat că discuțiile continuă și că există un dialog bun și intens cu ministrul austriac de interne.
Cătălin Predoiu a demonstrat prin argumente faptul că nu există nicio incompatibilitate între extinderea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria. Discuția vizează îmbunătățirea performanței tuturor țărilor din Spațiul Schengen, respectiv întărirea Spațiului Schengen. Cu România și Bulgaria în Spațiul Schengen, acesta va fi consolidat, pentru că ambele țări performează în combaterea migrației ilegale.
Oficialul solicitat Președinției să identifice scenarii optime de gestionare a subiectului în continuare, astfel încât să fie facilitată adoptarea unei Decizii pozitive privind aderarea la spațiul Schengen până la sfârșitul acestui an.
Potrivit sursei citate, ministrul român și-a încheiat discursul în cadrul Consiliului JAI cu următoarea declarație:
„Așa cum spunea un mare om de stat (Abraham Lincoln), de multe ori este nevoie de mai mult curaj să faci ceea ce este bine, decât frica de a face ceea ce este greșit. La fel și noi, în JAI, trebuie să avem curajul să luăm decizia corectă și dreaptă de a extinde Spațiul Schengen cu România și Bulgaria.”