Nu există risc de flux masiv de migranți ilegali în zona României
Întrebat cum evaluează situația actuală a migrației ilegale la frontierele României, Cătălin Predoiu a răspuns:
”De la începutul acestui an, până în prezent, în România am înregistrat aproximativ 3.200 de tentative de trecere ilegală a frontierei româneşti. Deci, repet, 3.200.
Şi acest lucru dovedeşte că nu există un risc de flux masiv de migranţi ilegali în această zonă. Vorbesc despre România, dar am înţeles că aceeaşi situaţie este şi în Bulgaria”.
Ministrul de Interne a adăugat:
”Cooperăm în regiunea noastră cu Bulgaria, Ungaria, Austria, Serbia, cu toţi vecinii noştri în general, la frontiera de est cu Republica Moldova şi Ucraina. Deci, ne pregătim în fiecare zi (…) este o modalitate de a demonstra că suntem gata să ne alăturăm cu toate frontierele în zona Schengen.
Cu România şi Bulgaria în zona Schengen, zona Schengen va fi mai puternică, frontierele europene vor fi mai sigure şi proiectul european va fi mai coeziv şi solid şi garantat pentru cetăţenii săi, totul pentru beneficiile Tratatului şi drepturile conferite de tratate”.
Dosarul Schengen nu este o prioritate doar pentru România
Recent, Cătălin Predoiu, a subliniat că dosarul Schengen nu este doar o prioritate pentru România, ci și pentru întreaga Europă.
El a remarcat că soluționarea acestuia în cursul anului 2024 va fi o demonstrație clară a unității și coeziunii în cadrul Uniunii Europene.
Marți, Cătălin Predoiu s-a întâlnit cu omologul său german, ministrul federal al Afacerilor Interne, Nancy Faeser, urmând să fie susținută o conferință de presă încheierea discuțiilor.
Ministrul de Interne a subliniat că România a îndeplinit criteriile tehnice de 14 ani și că se bucură că anul trecut s-a realizat un progres semnificativ, găsindu-se o cale comună de rezolvare, cu sprijinul colegilor austrieci și a altor state europene, precum și al Comisiei Europene și Germaniei.
El a adăugat că acest sprijin a condus la decizia Consiliului din decembrie.
“Schengen nu este un dosar important doar pentru România, este un dosar important pentru Europa şi rezolvarea lui în 2024 va demonstra coeziunea europeană şi faptul că acest proiect funcţionează într-un context în care un curent din ce în ce mai important anti-european se face auzit în multe state din Europa. România îndeplineşte criterii tehnice de 14 ani.
Ne bucurăm că anul trecut s-a făcut un pas important, găsind o cale comună de rezolvare şi colegii austrieci puternic sprijiniţi de ţările europene şi de Comisia Europeană, puternic sprijiniţi de Germania şi am reuşit ca să generăm decizia Consiliului din decembrie”, a afirmat oficialul.
Trebuie să se continue cu intrarea terestră în spațiul Schengen
Ministrul de Interne a argumentat că este imperativ să se continue acest progres referitor la frontierele terestre.
El a adăugat că istoria Schengen a inclus și alte state care au parcurs etape similare în procesul de integrare în Spațiul Schengen.
De asemenea, a subliniat că nu există precedent în istoria Schengen pentru ca un stat să mențină unele frontiere în cadrul Schengen și altele în afara acestuia.
El speră că această evoluție va fi confirmată în 2024 și că România va finaliza acest dosar cu sprijinul:
- statelor membre
- al Comisiei
- și într-o bună cooperare cu Austria.
Cătălin Predoiu a subliniat că există o cooperare excelentă în lupta împotriva migrației ilegale.
El a evidențiat că România este în fruntea Europei în acest sens, fapt demonstrat nu doar de datele interne, ci și de cele raportate de Frontex și Comisia Europeană.