România are nevoie de o Poliție puternică și modernă
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat sâmbătă că România trebuie să dispună de o Poliție puternică și modernă. El a spus că e necesară, pentru a aborda cu succes provocările în ceea ce privește securitatea, mai ales în contextul recentei tragedii din Cehia.
Predoiu a subliniat importanța unei Poliții de frontieră bine echipate pentru protejarea frontierei și a forțelor capabile să intervină în situații de urgență și dezastre. De asemenea, a menționat importanța Jandarmeriei în acest context. Declarațiile au fost făcute la un eveniment de prezentare a tehnicii achiziționate în cadrul proiectelor „Helipol” și „Sistem mixt mobil de supraveghere a traficului rutier”.
„Se vor menţine provocările pe zona teroristă. Trag un semnal de alarmă către întreaga societate. În anii care vin, vom avea nevoie de Poliţie foarte puternică şi modernă, de Poliţie de frontieră bine dotată, care să protejeze frontiera”, a declarat acesta.
Proiectul HELIPOL a inclus achiziționarea a patru elicoptere. Dintre acestea, trei au o autonomie de zbor de minimum 120 de minute și unul cu autonomie de minimum 240 de minute. Toate sunt concepute pentru a asigura o acoperire vastă și eficientă a teritoriului. În plus, proiectul a prevăzut achiziționarea de sisteme electronice mobile destinate detectării substanțelor stupefiante în salivă, unități de mobilitate terestre, o soluție de comunicare prin satelit, precum și etilometre, kituri de semnalizare și echipamente de cercetare la fața locului.
În cadrul proiectului MIXTMOBIL, au fost achiziționate sisteme electronice mobile pentru depistarea substanțelor stupefiante în salivă, 300 de autospeciale de Poliție, dispozitive pentru măsurarea vitezei de circulație a autovehiculelor, dispozitive mobile și imprimante mobile.
Ministerul de Interne a fost neglijat în ultimii 10-20 de ani, consideră Cătălin Predoiu
Ministrul Cătălin Predoiu a amintit că în urmă cu câteva zile au intrat în dotarea Poliţiei de Frontieră autospeciale. Înainte de aceasta, au fost recepționate autospeciale destinate intervenției în caz de incendiu, precum și elicoptere BlackHawk Sikorsky.
Predoiu a menționat că, în privința dotării cu mijloace logistice, în special elicoptere, Ministerul Afacerilor Interne este, probabil, cel mai puternic minister din regiune.
„Eu văd acest lucru ca un bun început. Adică, nu e un sfârşit de etapă aici, nu trebuie să rămânem mulţumiţi cu ceea ce am realizat, ci, dimpotrivă, trebuie să fie o etapă într-o succesiune de mai multe dezvoltări pe zona logistică în MAI. Vorbim de toate armele. Astăzi vorbim de Poliţie, dar mă refer la absolut toate armele”, a spus ministrul.
El a subliniat și necesitatea de a echipa ministerul cu toate resursele necesare pentru a servi cetățenii, aspect care a fost neglijat în ultimii 10-20 de ani. De asemenea, a reiterat că, pentru a avea o Poliție eficientă și modernă, este esențial să investim, precum și pentru celelalte ramuri ale ministerului.
Contextul actul este extrem de complex și cu multe provocări
De asemenea, Cătălin Predoiu a subliniat că perspectiva actuală relevă un context de securitate extrem de complex și cu multe provocări geopolitice în regiune. El a menționat războiul din Ucraina și toate consecințele posibile ale acestuia în ceea ce privește siguranța cetățenilor, traficul de arme la traficul de muniție, traficul de persoane, contrabanda și altele.
Nu în ultimul rând, a punctat că există presiuni migratorii, criminalitate transnațională, dezastre și schimbări climatice.
„Tot acest context impune o concluzie de bun simţ şi anume faptul că siguranţa internă şi ordinea publică internă devin valori extrem de sensibile, critice”, a spus ministrul de Interne.
Prin urmare, a mai spus Predoiu, cei responsabili de asigurarea acestor aspecte trebuie să fie echipați corespunzător, având legi moderne și bune, revizuite periodic, finanțare adecvată, un statut care să recunoască importanța muncii și riscurile asumate, precum și dotări logistice, adică mijloace tehnice și tehnologice moderne, care să facă față provocărilor unei societăți din ce în ce mai complexe și cu mai multe provocări.