Conform unui comunicat al Ministerului Justiției, Cătălin Predoiu salută operațiunile desfășurate în data de 11 noiembrie de către Parchetul de pe lângă ÎCCJ prin DIICOT. Acestea au vizat combaterea crimei organizate.
Conform unui comunicat, Ministerul Justiției salută operațiunile desfășurate astăzi de Parchetul de pe lângă ÎCCJ prin DIICOT, de combatere a crimei organizate și felicită procurorii DIICOT care au gândit, pregătit și desfășurat această operațiune.
Acțiunea de protejare a cetățenilor
„Combaterea crimei organizate, a corupției, a traficului de persoane, a traficului de minori, infracțiunile la adresa integrității fizice și sexuale, a tuturor formelor de infracționalitate, reprezintă o comandă și urgență socială importantă în cel mai înalt grad pentru cei care sunt chemați să protejeze cetățenii prin aplicarea politicii penale a statului.
Ceea ce a început, va continua. Avertizez pe toți cei care au intenția de a săvârși infracțiuni: statul va da o ripostă fermă tuturor infractorilor.
Către cei care se ascund de aplicarea legii române: mai devreme sau mai târziu, legea română vi se va aplica.
Cer procurorilor să își continue acțiunea lor de protejare a cetățenilor față de infractori, pe baza legii și a adevărului”, transmite Cătălin Predoiu.
Ministerul Justiţiei a formulat o cerere de extrădare
În data de 4 noiembrie a fost trimisă o cerere către autoritățile din Republica Moldova, conform informațiilor oferite de Ministerul Justiției. Cererea vizează extrădarea fostului deputat Cristian Rizea.
Autoritățile arată că această cerere a fost trimisă, la data de 3 mai 2019, Ministerului Justiţiei al Republicii Moldova. De asemenea, în data de 7 iunie 2019, Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova a transmis o adresă Ministerului Justiţiei din România, prin care a informat că nu poate fi iniţiată procedura de extrădare, întrucât Cristian Rizea este şi cetăţean al Republicii Moldova.
Trebuie menționat că Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova a transmis, miercuri, o scrisoare Ministerului Justiţiei din România, prin care informează că, prin decretul preşedintelui Republicii Moldova din 2 noiembrie 2020, publicat în Monitorul Oficial nr. 285 din 3 noiembrie 2020, i-a fost retrasă cetăţenia moldoveană lui Cristian Rizea.
Autoritățile arată că a transmis miercuri în Republica Moldova o cerere de extrădare, după ce preşedintele Igor Dodon i-a retras lui Rizea cetăţenia acestei ţări.
„În consecinţă, astăzi, 04.11.2020, Ministerul Justiţiei din România a procedat în conformitate cu prevederile legale aplicabile, precum şi cu respectarea cadrului juridic multilateral (la nivelul Consiliului Europei – Convenţia Europeană de extrădare din 1957), a întocmit şi transmis o cerere având ca obiect extrădarea cetăţeanului român Cristian Rizea, în vederea punerii în executare a pedepsei de 4 ani şi 8 luni închisoare la care acesta a fost condamnat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cererea este însoţită de documentele prevăzute de instrumentul juridic internaţional aplicabil menţionat. Termenele şi modalitatea de soluţionare a cererii sunt supuse legislaţiei statului solicitat, în speţă, legislaţia Republicii Moldova”, scrie în comunicat.
Fostul deputat PSD Cristian Rizea, care a fugit din România după ce a fost condamnat penal, a fost reţinut marţi la Chişinău, iar autorităţile au demarat procedura de extrădare. În martie 2019, fostul deputat Cristian Rizea a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.