Schimbare radicală chiar la granița cu România. Toată lumea va fi verificată: Am organizat patrule mixte

vama

SURSA FOTO: Inquam Photos, Virgil Simonescu

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a abordat tema importantă a aderării României la spațiul Schengen. Este o chestiune crucială pentru politica externă și securitatea națională a țării.

Cătălin Predoiu a oferit detalii precise despre demersurile pe care România le depune pentru a îndeplini criteriile necesare pentru aderarea la Schengen.

Ministrul a discutat despre eforturile concrete ale României pentru a îndeplini criteriile necesare pentru a adera la spațiul Schengen.

În interviul cu Bogdan Chirieac, jurnalistul a întrebat dacă putem spera să intrăm în Schengenul terestru anul acesta, conform promisiunilor făcute de unii lideri politici.

Ministerul de Interne lucrează activ în fiecare săptămână

Cătălin Predoiu a explicat că ministerul său lucrează activ în fiecare săptămână pe acest dosar. Acest lucru implică contacte regulate cu diverse persoane și instituții relevante. E vorba de miniștri, comisari, vicepreședintele Comisiei Europene și cabinetul președintelui Comisiei Europene.

Coordonarea are loc și în țară, cu implicarea Ministerului de Externe, cabinetului premierului, Administrației Prezidențiale și ambasadorilor.

Cătălin Predoiu a subliniat că procesul include acțiuni diplomatice și politice constante pe tema aderării la Schengen.

„Noi lucrăm, să știți. Săptămânal lucrăm pe acest dosar. Cum lucrăm? În fiecare săptămână eu am cel puțin un contact, echipa mea la fel, pe zona dosarului Schengen.

Că e vorba de un ministru, că vorbim cu comisarul, că vorbim cu vicepreședintele Comisiei Europene, că vorbim la cabinetul președintei Comisiei Europene, că ne corelăm în țară cu colegii, de la Ministerul de Externe, la cabinetul premierului, la Administrația Prezidențială și domnul Președinte cu ambasadorii.

Deci nu e așa: am închis dosarul și așteptăm la toamnă să vedem o fi, n-o fi și sperăm și ne rugăm între timp. Nu. Fiecare săptămână include acțiuni diplomatice și politice pe zona dosarului Schengen. Asta este o dimensiune”, a spus ministrul la DCNews.

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Atenție sporită pe securitatea la frontieră

El a spus că se lucrează intens și în alte moduri pentru dosarul Schengen. Atenția este pe securitatea la frontieră. Predoiu a menționat că s-a reușit să se reducă migrația ilegală în România cu 73%.

Acest lucru demonstrează că s-au consolidat frontierele prin suplimentarea trupelor și achiziționarea a 120 de mașini, inclusiv mijloace de termoviziune și senzori implantați în sol.

„Am investit zeci de milioane de lei. Am organizat patrule mixte. Facem grupe operative cu instituții din interior, dar și cu instituții de peste graniță, cu vecinii noștri. Avem proiecte-pilot cu toate țările din jur. Folosim drone, folosim elicoptere. Folosim elicopterul Frontex.

Mai arată că m-am preocupat și mi-am licențiat piloți de drone cu Ministerul Apărării Naționale și am quadruplat numărul de supraveghere aeriană cu drone a frontierei României. Pe granița cu Ungaria a scăzut cu 75% migrația. Pe granița cu Serbia, cu 58%, și eu vorbesc de aceste prime 5 luni. Pe granița cu Bulgaria, a scăzut cu 44%”, a comentat el.

Muncă constantă depusă în dosarul Schengen

Ministrul a spus că se discută zilnic despre responsabilitatea de a proteja frontierele. Există întâlniri regulate, o dată sau de două ori pe lună, cu miniștri din țările vecine pentru a discuta despre migrație, combaterea traficului și alte aspecte relevante.

„Deci lucrăm permanent și nu stăm. Muncim, alergăm tot timpul. Și asta se vede. Deci și asta e o muncă folosită în dosarul Schengen.

Pentru că, așa cum știu eu, știu și vecinii noștri, știe și Bruxelles-ul, știu și austriecii, știe toată lumea”, a spus el.

Bogdan Chirieac a menționat că toată lumea este de acord cu aderarea României la Schengen, cu excepția Austriei.

Cătălin Predoiu a confirmat acest aspect. El a subliniat modul în care lucrează pentru dosarul Schengen și construcțiile diplomatice realizate în ultimul an. Acesta a menționat că se menține canalul deschis pentru a putea solicita și obține, în momentul politic potrivit, decizia Consiliului JAI pentru extinderea acquis-ului Schengen la frontiera terestră a României.

În continuare, Cătălin Predoiu a exprimat optimismul că acest obiectiv poate fi realizat în anul 2024.

„Este un obiectiv pe care și premierul l-a asumat, pe care și eu îl consider fezabil. Deci noi lucrăm pentru anul 2024”, a spus el.