Cătălin Predoiu a anunţat mai multe propuneri în urma finalizării anchetei Corpului de Control al ministerului, privind accidentul de la 2 Mai. Potrivit ministrului, ar putea fi introdusă testarea antidrog a elevilor de către personal medical, în şcoli.
Acest lucru s-ar putea întâmpla în cazul în care elevul manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri. Potrivit ministrului, testarea se va face doar cu acordul părinţilor.
Cătălin Predoiu a anunţat şi măsuri de prevenire a consumului de droguri în şcoli
De asemenea, Cătălin Predoiu a anunţat şi măsuri de prevenire a consumului de droguri în şcoli, subiect care va fi abordat în cadrul unui Plan Naţional de Acţiune pentru siguranţă şcolară, 2023-2024.
În acest context, ministrul de Interne a spus că a stabilit o întâlnire cu ministerele Educaţiei, Sănătăţii, dezvoltare, Familie, Muncă şi departamentul pentru românii de pretutindeni.
„Mecanismul va viza în special lupta împotriva drogurilor, violenţei şi bullying-ului în şcoli. Ca element de noutate, intenţionăm să constituim grupuri de acţiune la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, formate din reprezentanţi ai Ministerului de Interne, ai unităţii de învăţământ, precum şi asociaţii de părinţi şi elevi”, a declarat ministrul.
Ministrul a menţionat și „analiza posibilităţii testării antidrog a elevilor de către personal medical calificat ce deserveşte unitatea de învăţământ, în situaţia în care manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri, cu acordul părinţilor”.
Câte droguri consumase, de fapt, Vlad Pascu înaintea tragediei de la 2 Mai
Amintim că specialiștii Institutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici” au finalizat analiza probelor de sânge în cazul lui Vlad Pascu, şoferul de 19 ani care a provocat tragedia de la 2 Mai, după ce s-a urcat drogat la volan. . Verdictul este unul cu adevărat şocant.
Au fost găsite nu mai puțin de șase substanțe psihoactive în organismul tânărului. Iniţial, Poliţia anunţase că Vlad Pascu consumase cocaină, metamfetamine și amfetamine. În realitate, ar fi vorba despre şase droguri diferite.
Specialiştii explică faptul că tânărul nu a ingerat cele şase droguri în mod separat. Potrivit specialiștilor, vinovatul a consumat un cocktail fabricat direct de traficanții de droguri. Amfetamina, la rândul său, este compusă din alte substanțe de bază. Drugtesterul nu le depistează separat pe acestea.
Totuși, laboratorul le evidențiază pe fiecare în parte. De aici provine diferența sesizată de specialiștii de la medicină legală.