Problema traficului de droguri, discutată la reuniunea Consiliului JAI
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a menționat că problema traficului de droguri a fost inclusă pe ordinea de zi a primei reuniuni a Consiliului JAI, semn că aceasta a devenit o problemă gravă în toate țările UE. Deși reuniunea a fost informală și tema a fost doar pentru dezbatere, ministrul a subliniat că este de așteptat să urmeze o decizie a Consiliului pe acest subiect, fie cu caracter planificator, fie cu caracter legislativ.
Ministrul a evidențiat trei motive majore care necesită o reacție concertată și energică a statelor UE și a Comisiei UE. În primul rând, a menționat amploarea traficului prin porturile vest-europene, subliniind necesitatea cooperării între forțele de poliție, administrațiile portuare și vamale, precum și operatorii privați. În acest sens, a menționat platforma de cooperare „Alianța Porturilor”.
Al doilea aspect evidențiat de ministrul Cătălin Predoiu a fost operarea traficului de droguri de către grupările de crimă organizată, care se ocupă cu producția și traficul de droguri ca o afacere internațională integrată. El a subliniat că aceste rețele lucrează structurat, folosind informații, tehnologie și corupție, și că pentru combaterea lor este necesară o reacție coordonată.
„Faptul că în prima reuniune a Consiliului JAI această temă a figurat pe ordinea de zi, înseamnă că traficul de droguri a devenit o problemă gravă în toate țările UE. (…) Doar piața europeană este estimată la aproape 100 miliarde de euro anual”, a explicat Predoiu, potrivit unui comunicat al MAI.
În al treilea rând, ministrul a subliniat că traficul de droguri generează în vestul Europei o serie de infracțiuni, inclusiv corupție, șantaj, amenințări și violențe. A adus în discuție cifre alarmante privind incidentele asociate traficului de droguri în Olanda și Suedia.
„În 2023 au avut loc în Olanda aproximativ 600 de explozii asociate traficului de droguri. Repet, aproximativ 600 de explozii. În Suedia, în 2023 au avut loc peste 300 de incidente implicând schimburi de focuri asociate traficului de droguri, în care și-au pierdut viața 53 de persoane. Aceste fenomene și aceste cifre erau de neconceput în UE în urmă cu numai 10 ani”, a precizat ministrul.
Consens la nivel european privind o serie de măsuri concrete
În privința măsurilor concrete, Cătălin Predoiu a prezentat câteva puncte pe care s-a conturat un consens în cadrul reuniunii Consiliului JAI, inclusiv necesitatea unei reacții urgente, intensificarea cooperării polițienești, utilizarea tehnologiei pentru depistarea drogurilor și combaterea corupției în porturi și vămi.
Ministrul Predoiu a menționat și eforturile întreprinse de Poliția Română în lupta împotriva traficului de droguri, subliniind rezultatele obținute anul trecut și faptul că aceasta va rămâne o prioritate în mandatul său.
„Poliția Română a inițiat 897 de acțiuni operative de combatere a traficului de droguri și a crimei organizate, în cadrul cărora au fost puse în aplicare peste 3.000 de mandate de percheziție domiciliară.
În urma acestor operațiuni au fost destructurate 59 de grupuri de crimă organizată, reținute 2.404 persoane, 1.268 arestate preventiv, arestate la domiciliu 73 de persoane și trimise în judecată 2.545 de persoane.
Au fost capturate peste 192 de kg de droguri de mare risc și 1007 kg de droguri de risc, peste 3 tone de precursori, 3.040.242 de comprimate și aproximativ 6 tone de masă verde de cannabis. Sunt rezultate importante obținute prin activități complexe ale Poliției și Poliției de Frontieră Române”, a detaliat ministrul Afacerilor Interne.
De asemenea, Cătălin Predoiu a evidențiat inițiativele pentru protejarea școlilor de traficul de droguri și a anunțat un buget de aproape 200 milioane de euro pentru investiții în combaterea traficului de droguri și a crimei organizate în anul 2024.
„Succesul în lupta contra drogurilor depinde însă și de o mai bună cooperare a sistemului judiciar în ansamblu. Potrivit legii române, infracțiunile grave privind traficul de droguri se investighează sub coordonarea procurorului. Justiția este și trebuie să rămână independentă. Dar trebuie să fie conștientă că flagelul drogurilor este o vulnerabilitate care nu trebuie scăpată de sub control”, a mai spus ministrul.