Mesaj special de Ziua Mondială împotriva traficului de persoane

Anual, pe data de 30 iulie, se sărbătorește Ziua Mondială împotriva traficului de persoane. La propunerea ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, Executivul a adoptat Hotărârea de Guvern nr. 533/2024, ce stabilește noua strategie națională împotriva traficului de persoane pentru anii 2024-2028. Astfel, în primele șase luni ale anului 2024, au fost identificate 252 de victime.

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane a desfășurat 75 de proiecte naționale, de care au beneficiat peste 145.000 de persoane, și 78 de sesiuni de instruire pentru 1.900 de specialiști.

„Lupta cu traficanții de persoane nu va înceta până când nu vom destructura toate rețelele care acționează pe teritoriul național. Colaborarea polițienească internațională are un rol esențial pentru succesul în combaterea traficului de persoane.
Asigur cetățenii români că structurile instituționale ale MAI desemnate cu combaterea acestui flagel vor continua să intensifice și să multiplice acțiunile operative”, a declarat, marți, ministrul Afacerilor Interne.

Despre Ziua Mondială a fost instituită în anul 2013

Această zi a fost instituită de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în anul 2013. Ea reprezintă un îndemn la acțiune pentru contracararea traficului de persoane, ce vizează depistarea abuzatorilor, protejarea categoriilor vulnerabile de copii, femei și bărbați împotriva exploatării, dar și reintegrarea victimelor în societatea actuală. Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) face parte din structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

O atenție sporită a fost acordată proceselor de instruire și formare a polițiștilor implicați în combaterea traficului de persoane. Au fost organizate sesiuni specializate cu privire la interacțiunea cu minorii, victime ale traficului de persoane, precum și la detectarea traficului sexual online prin utilizarea unor sisteme informatice de ultimă generație.

Protejarea celor vulnerabili, în special a persoanelor minore, a reprezentat o preocupare continuă a autorităților române. La nivelul ANITP,  au fost înregistrați peste 100.000 de beneficiari ai activităților preventive, din rândul elevilor, studenților și tinerilor.

La nivel național, ANITP a dezvoltat o rețea de peste 80 de parteneriate cu instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale sau reprezentanții sectorului privat. Alături de ei desfășoară proiecte dedicate protejării celor vulnerabili și asistenței specializate pentru victimele traficului de persoane.